werken met de neus

K9-Neuswerk

Detectie, maar dan anders. Samen op zoek naar 3 specifieke geuren in verschillende situaties. En je hond krijgt het voortouw! Jij gaat veel leren over zijn emotie, lichaamstaal en motivatie. Samen op ontdekkingsreis in de complexe wereld van geur en alles wat daarop van invloed is.

Wat K9- Neuswerk doet met je hond

 • K9-neuswerk is een mentale uitdaging. Voor je hond maar zeker ook voor jou!
 • het heeft een ontspannende en dus stressverlagende werking 
 • het is geschikt voor alle honden, ongeacht ras, maat, afkomst of leeftijd.
 • neuswerk is mogelijk voor honden met beperking aan het bewegingsapparaat, bv artrose (na overleg met de dierenarts)
 • het geeft je hond een enorme boost in zijn zelfvertrouwen
 • je hond leert zelfstandig te werken
 • en hij leert in 3D te zoeken 
 • het is hersenwerk in het kwadraat, hij wordt er slimmer van 
 • je hond is een gelukkige hond omdat hij met zijn neus mag werken op een hondse natuurlijke manier
 • zijn band met jou wordt hechter omdat jij leert hoe je hond communiceert in het zoekwerk. Je snapt dan ook beter wat je hond naar je communiceert buiten het zoekwerk
 • er is geen prestatiedruk, want ik werk niet met examens, diploma’s of wedstrijden
 • K9-neuswerk is puur PLEZIER voor hond en eigenaar!
Eerst wat uitleg

Wat is K9- Neuswerk eigenlijk?

Neuswerk is HOT op dit moment. Er zijn veel vormen van neuswerk. De meest bekende vormen zijn speuren, detectie en reddingshondenwerk en hersenwerk. K9 neuswerk is een vorm die valt onder de noemer ‘detectie’.
Het gros van de detectiecursussen die momenteel overal worden aangeboden is een afgeleide van het professionele detectiewerk (narcotica, explosieven). Een hond speurt een bepaalde stof op en ‘verwijst’ die. Een specifieke verantwoordelijke taak uitgevoerd door specifieke highdrive zoekhonden.

K9-neuswerk is een op zichzelf staande neuswerk sport die geschikt is voor alle honden. Ook voor de honden met wat minder natuurlijke zoekdrive. Inderdaad, onze gewone huishond! Een totaal ander doel en insteek. De methodiek is daarom ook anders dan die wordt toegepast in de professionele detectiewereld.

K9 Nose Work®

Mijn manier van trainen is onder andere gestoeld op de filosofie en methodiek van deze (Amerikaanse) sport K9 Nose Work®. Ik volg daarbij onderdelen van de richtlijnen van de NACSWDe NACSW is de oudste organisatie op het gebied van K9 neuswerk. (sinds 2008).
De grondleggers van deze vorm van neuswerk zijn Ron Gaunt, Amy Herot en Jill Marie O’Brien. In Amerika (en ook in enkele Scandinavische landen, Canada en Australië) wordt K9 Nose Work® veel in competitievorm beoefend.

 

De neus wijst de weg

De geurbron traint de hond, niet de handler

Het doel dat Dogadvice met deze lessen nastreeft is dat ELKE hond succesvol kan zijn in het neuswerk op een manier die past bij de individuele hond. Bij K9 neuswerk staat de hónd centraal en leert hij/zij geheel zelfstandig te werken. Er is heel veel aandacht voor de drie pijlers van het fundament: zelfvertrouwen, emotie en motivatie. We kijken naar het gedrag dat de hond van nature laat zien; er wordt in principe geen specifiek verwijsgedrag bij de bron aangeleerd. We kijken naar met welk gedrag de hond zélf naar ons communiceert. 

Bij de handler ligt dan ook de nadruk op het leren kénnen (lezen) van dit specifieke communicatiegedrag dat de hond bij het zoeken naar de bron en bij het vinden van de bron laat zien. En ook het correct timen en markeren van de beloning is een vaardigheid die jij je eigen gaat maken. En dat is best een pittige klus!

Een gedegen basis is essentieel

Door heel veel aandacht te besteden aan een goede basis in de training, kunnen honden later zoekingen doen in ruimtes in gebouwen, voertuigen, maar ook buiten. De hond werkt soms los, soms aan de lijn en wordt aan het begin van de training ‘ingeprent‘ op een bepaalde geurstof. De honden zoeken bij het K9 neuswerk naar essentiële oliën: met de geuren Berk (birch), Anijs (anise) en Kruidnagel (clove).
Zoals eerder gezegd besteden we erg veel tijd aan de inprenting van deze drie geuren. Het is de basis. En met deze basis kunnen we verder met de uitdagingen!

K9-neuswerk kun je overal doen. Gewoon in je eigen woonomgeving. De scenario’s die je kunt trainen zijn legio en worden in de modules rustig opgebouwd. Honden hoeven geen enkele vorm van gehoorzaamheidstraining te hebben gehad om met neuswerk te kunnen starten. Iedere zoektraining is weer een nieuwe uitdaging voor hond én handler. Bijvoorbeeld door de manier van bronnen plaatsen te wijzigen, in andere weersomstandigheden te zoeken of van locatie te veranderen.

Speerpunten van K9-neuswerk bij Dogadvice

 • bijdragen aan een beter welzijn van de hond
 • zorgen voor een veilige omgeving waarin honden en handlers op hun eigen manier in hun eigen tempo K9-neuswerk kunnen gaan ontdekken
 • honden zijn vrij om te zoeken op de manier die bij het individu past
 • volledig gebaseerd op positieve bekrachtiging (werken louter op basis van beloning)
 • we vertrouwen op de hond. Altijd.
 • het verbeteren van de connectie, de band tussen hond en eigenaar (handler)
 • respect voor elke hond en elke eigenaar (handler)
 • we werken niet toe naar een officieel examen of een wedstrijd, er is wel een competentietoets

Waar werk je naar toe?

Om een beetje een idee te krijgen kun je hiernaast een aantal filmpjes van enkele K9-Nosework wedstrijdonderdelen bekijken. Er moet gewerkt worden binnen een bepaalde tijd en de deelnemer weet niet óf en hoeveel bronnen er verstopt zijn. De handler moet zelf aangeven wanneer de hond klaar is en dus alles gevonden heeft. Dat vraagt om goed kunnen observeren, lezen en begeleiden van de hond. En om inzicht in de ruimte en om een zoekplan.

Bij Dogadvice ligt de nadruk op het samen werken met je hond, en om het samenwerken. De reis is wat telt. We toetsen wel, want meten = weten!

WElKE HONDEN KUNNEN de K9-neuswerkmodules volgen?

Dat is simpel: ALLE honden!

Voor K9-neuswerk worden, net zo als bij praktijkspeuren, geen specifieke eisen gesteld aan de hond.  Alle honden kunnen dus deelnemen. Dus ook de asielhond of de hond die is geadopteerd uit een ander land. Uiteraard zijn er wel verschillen in genetische aanleg,  maar één ding hebben ze gemeen: ze vinden het allemaal even leuk!

Herplaatsers en buitenlandertjes

Maar…. zeker bij herplaatsers en speciaal bij de honden die uit het buitenland komen, is het erg belangrijk dat je je hond éérst voldoende tijd geeft om te wennen aan zijn nieuwe woonsituatie voordat je ook maar denkt aan het volgen van speur- of neuswerkactiviteiten. Dat geldt overigens ook voor pups. Dit wennen en acclimatiseren kan bij honden uit het buitenland soms wel maanden of misschien nog wel langer duren. Neem die tijd! In dit artikel van een gewaardeerde collega lees je meer over hoe je je hond hierin het beste kunt begeleiden.

Vanaf welke leeftijd?

Honden van alle leeftijden kunnen starten met K9-neuswerk. Met pups begin je het best vanaf plm 15 weken (eerst wennen thuis, weet je nog?). Ook honden die op hoge leeftijd zijn kunnen nog starten met K9-neuswerk!

Praktische informatie

Alleen nog online te volgen

Helaas is het niet meer mogelijk om K9-neuswerklessen persoonlijk te volgen bij mij. Ik heb niet meer de beschikking over een geschikte binnenlocatie. De uren die voorheen werden besteed aan de persoonlijke K9-neuswerklessen worden nu ingezet om extra speurlessen te geven voor (buitenlandse) adoptiehonden. Hier lees je daar meer over.

Maar gelukkig is er een zeer uitgebreide online K9-neuswerk cursus beschikbaar. De modules van deze cursus zijn precies zo opgezet als de persoonlijke lessen. Met meer dan 75 trainingsvideo’s. En er is altijd de gelegenheid om de je trainingsvorderingen/vragen met mij te bespreken aan de hand van door jou ingestuurde filmpjes.

Ga voor uitgebreide informatie:

Ervaringen van K9-neuswerkcursisten

Renate beschikt over ruime praktijkervaring én theoretische kennis om honden (en hun begeleiders) te trainen in neuswerk. Haar enthousiasme en gedrevenheid motiveren iedere keer om weer verder te gaan met dit mooiste werkje dat je je hond kan geven.

Annemarie met Pippa

“Goede, leerzame trainingen met een vleugje humor. Altijd keurig voorbereid, goede opbouw van de lessen. Alles onderbouwd met de nodige theorie. Maatwerk per hond en veel filmmateriaal om achteraf de les nog eens te bestuderen. Ik en mijn hondjes worden er heel blij van..”

Lisette met Cody en Bronagh

“Onze twee buitenlandse honden zijn totaal verschillend. Daar houdt Renate rekening mee en past haar les daarop aan zodat het voor iedere hond een plezier is om te speuren.
Het plezier voor de hond staat bij Renate op nr. één! En daardoor voor het baasje ook!”

Marijke met Willem en Marcus