werken met de neus

Praktijkspeuren

Samen werken we er naartoe dat jullie als speurteam met succes het spoor van een ‘vermist’ persoon kunnen volgen. Hond en handler raken goed op elkaar ingespeeld en kunnen lezen en schrijven met elkaar. Plezier staat hierbij boven aan het lijstje!

Wat Praktijkspeuren doet met je hond

 • bij speuren komt er endorfine en dopamine vrij
 • het heeft een ontspannende werking, ook voor de eigenaar
 • speuren is zelfbelonend voor de hond, hij wordt er blij van 
 • door speuren leert een hond te focussen, zijn (te) hoge drive wordt op die manier in goede banen geleid
 • geeft een hond een enorme boost in zijn zelfvertrouwen
 • de band tussen hond en eigenaar wordt (nog) beter
 • een volle stressemmer van de hond loopt langzaam leeg
 • in overleg met de dierenarts kan speuren een rol spelen bij revalidatie 
 • honden met een beperking aan het bewegingsapparaat, bv artrose kunnen ook deelnemen  (na overleg met de dierenarts)
 • Het is een verantwoorde mentale en lichamelijke workout, ook voor de eigenaar!
Eerst wat uitleg

Wat is Praktijkspeuren eigenlijk?

Bij Praktijkspeuren werkt een hond, samen met zijn geleider (handler) een menselijk spoor uit. Het doel is het zo snel en effectief mogelijk vinden van een vermist persoon. Daarbij leert de hond de specifieke geur van 1 persoon te volgen, en geuren van anderen te negeren. Een concentratiespel voor je hond dus. Praktijkspeuren heeft veel overeenkomsten met mantrailen. De verschillen liggen in de trainingsmethoden.

De trainingen vinden niet plaats op een hondenschool of trainingsveld, maar gewoon in de vrije natuur of, indien jullie als speurteam daar aan toe zijn, in een urban omgeving, zoals industrieterreinen of een dorp. Bij Praktijkspeuren is er geen sprake van gehoorzaamheidsoefeningen. De hond volgt letterlijk zijn neus. Er wordt geen gedrag aangeleerd. De elke hond volgt het spoor op zijn eigen manier. Passend bij zijn ras, karakter en persoonlijk voorkeur.  Híj neemt letterlijk het voortouw!

Recreatief maar professioneel

Praktijkspeuren heeft het allemaal: je werkt samen met je maatje, je geniet van de natuur en je leert kijken naar de lichaamstaal van jouw hond, en ziet hoe hij helemaal in zijn element is als hij mag doen wat hij graag doet; zijn neus gebruiken! We leiden geen speurteams op voor inzet bij zoekacties. De lessen zijn puur recreatief. Maar we trainen wél op een professionele wijze.

De hond heeft een superneus

Praktijkspeuren is teamwork

Bij het praktijkspeuren speurt de hond dus op menselijke geur. Ieder mens laat een eigen en specifiek geurspoor achter, net zo uniek als een vingerafdruk. En jouw hond kan dit volgen! Een hond heeft een zeer goed ontwikkeld reukorgaan. Het speuren gebeurt aan een lange speurlijn, de honden werken dus niet los van de lijn. Je hond krijgt op de plek waar de ‘vermiste’ voor het laatst gezien is de geur van de die persoon aangeboden via een geurobject. Bijvoorbeeld een kledingstuk, een lapje, een sleutelbos, een telefoon etc.

Leren observeren

De hond knoopt deze geur goed in zijn oren, of neus in dit geval, en gaat van start. Het is voor de speurhond nu de uitdaging om het juiste spoor te (blijven) volgen. Jij gaat zelf ook aan de slag; je bent als handler druk met het observeren en interpreteren van de lichaamstaal van jouw viervoeter. Je leert hoe je de lijn moet hanteren en hoe je omgaat met verkeer/afleidingen etc. Ook de invloeden van verschillende weers- en omgevingsomstandigheden komen aan bod. Hersenwerk voor jullie beiden dus! Wil je weten hoe zo’n les eruit ziet? Dat lees je hier.

voor wie?

Welke honden kunnen speuren?

Dat is simpel: alle honden! Voor Praktijkspeuren worden geen specifieke eisen gesteld aan de hond. Er wordt wel eens gedacht dat alleen honden uit de ‘werklijn’ dit kunnen. Niets is minder waar!
Elke hond heeft een neus dus elke hond kan speuren. Of dat nu een Duitse Dog, een Teckel, een Poedel of een niet te benoemen ras is. Dus ook de asielhond of de hond die is geadopteerd uit een ander land. Uiteraard zijn er wel verschillen in genetische aanleg, dus onder de speurhonden zijn er speurferrari’s en speurscoda’s en alles wat ertussen zit.  Maar één ding hebben ze gemeen: ze vinden het allemaal even leuk!

Herplaatsers en buitenlandertjes

Maar…. zeker bij herplaatsers en speciaal bij de honden die uit het buitenland komen, is het erg belangrijk dat je je hond éérst voldoende tijd geeft om te wennen aan zijn nieuwe woonsituatie voordat je ook maar denkt aan het volgen van speur- of neuswerklessen. Dit wennen en acclimatiseren kan soms wel maanden of misschien nog wel langer duren. Neem die tijd! In dit artikel van een collega lees je meer over hoe je je hond hierin het beste kunt begeleiden. Voor herplaatsers en buitenlandse adoptiehonden hebben we een speciaal programma.

Nosejob

De meeste huishonden van tegenwoordig hebben geen speciale taken meer. Ze worden vooral voor het gezelschap gehouden. Echt werken is er niet meer bij. Toch is het belangrijk om je hond ook geestelijk te (blijven) stimuleren. Dus gééf ze die nosejob!

Vanaf welke leeftijd?

Honden van alle leeftijden kunnen starten met Praktijkspeuren. Met pups advisieer ik altijd om de pup eerst goed te laten wennen aan zijn nieuwe huis en zijn nieuwe mensen. Vanaf een week of 14 is dat meestal wel het geval. Vanaf die leeftijd kun je met je pup voor de eerste spoortjes op speurles komen. De lessen voor jonge pups zijn in het begin nog kort (max een half uur). Ook bij honden die al op hoge leeftijd zijn kan de lesduur worden aangepast.
De honden komen niet in contact met andere honden in de les, dus ook reactieve honden kunnen zonder stress deelnemen aan deze lessen. Zelfs dove en blinde honden kunnen meedoen aan deze leuke activiteit. Natuurlijk houden we tijdens de trainingen rekening met de conditie van hond én baas.

Therapeutische werking van Praktijkspeuren

Praktijkspeuren kan ook ingezet worden als onderdeel van gedragstherapie bij bijvoorbeeld onzekere honden of juist bij druktemakers. En het kan worden ingezet bij revalidatie. Ik heb hierover speciaal voor de hondencommunitie Doggo.nl een speciaal artikel geschreven: De therapeutische werking van Praktijkspeuren.

Praktische informatie

Hoe werkt het precies?

 • Een speurles duurt een uur en kost € 50,00
 • de speurlessen worden één-op-één gegeven, privéles dus
 • lesdagen en -tijden: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 13.00
 • alle speurlocaties bevinden zich in een straal van 20 kilometer rondom Mierlo
 • vaste cursisten kunnen een speurkaart van 5 lessen met korting afnemen.
  Een kaart kost € 240
 • de frequentie waarin je speurt is niet belangrijk, af en toe een les is ook een optie
 • bij Dogadvice is het mogelijk 1x per 4 wkn een les te volgen ivm het groot aantal huidige cursisten en het beperkte aantal beschikbare uren
 • de eerste (verplichte) les is een (online) theorieles van 85 minuten die je thuis volgt. Deze les kost € 20,-
 • na een aantal lessen (door de instructeur in te schatten) volg je de 2e  (online) theorieles. Deze les is uitgebreider (130 minuten) en bevat veel videomateriaal over het speurgedrag. Deze les kost € 25,00
 • er wordt verwacht dat je vanaf les nr 3 zelf een spoorloper meebrengt. Dogadvice kan in enkele gevallen ook voor een spoorloper zorgen
 • er is helaas zeer beperkt plek op dit moment. Praktijkspeuren is erg populair…..

Ervaringen van speurcursisten

“Ontspanning door inspanning is hier zeker op zijn plaats. Je bent samen buiten aan het werk, vaak in de natuur, wat ons veel  voldoening geeft. Onder leiding van een zeer deskundige instructeur leer je hoe met je hond de vermiste persoon iedere keer weer weet te vinden. Aslan is  een erg actieve hond, en na wat andere hondensporten te hebben geprobeerd heb ik in het speuren de beste activiteit gevonden voor hond en baas.”

Rob met Aslan

“Speuren bij Dogadvice is ontzettend leuk om te doen. Ook mijn hond Brutus is superenthousiast en kan niet wachten om tot actie over te gaan als ie zijn speurtuigje om heeft. Dankzij de goede en duidelijke aanwijzingen van Renate kan ik zijn enthousiasme bijhouden en leren wij daarin een team te zijn.
Na een uur door de bossen of op een verhard terrein een vermist persoon zoeken is hij helemaal moe en voldaan. En ik ook!”

Barbara met Brutus

“Na het volgen van een workshop van Dogadvice op een evenement van onze landelijke rasvereniging voor Japanse rassen ben ik met Aiko speurlessen gaan volgen bij Renate. Aiko is een Shiba met -zoals alle Shiba’s- een Japanse gebruiksaanwijzing. Het viel niet mee om Aiko aan het speuren te krijgen. Maar door vindingrijkheid en doorzettingsvermogen is het Renate gelukt om mij en Aiko veel plezier te laten beleven met het speuren.”

Irma met Aiko