WAT GAAN WE DOEN?

Info neuswerklessen

Het doel dat Dogadvice met deze lessen nastreeft is dat ELKE hond succesvol kan zijn in het neuswerk op een manier die past bij de individuele hond.
Bij K9 neuswerk staat de hónd centraal en besteden we veel aandacht aan zelfvertrouwen, emotie en motivatie.

mijn werkwijze

Hoe ziet een neuswerk les er uit?

Veel individuele aandacht

De lessen van 1 uur worden om de twee weken op maandagochtend en donderdagochtend gegeven in groepjes van 2 honden met hun handler. Je kunt het dus eigenlijk wel privéles noemen. Mocht 1 van de 2 handlers afwezig zijn, dan heb je zelf een half uur les met je hond.
Ik heb hiervoor gekozen omdat is gebleken dat neuswerkteams zich allemaal op een andere manier ontwikkelen. In een grotere lesgroep is het daarom moeilijker om echt op maat les te geven. Dat is wel mogelijk in tweetallen. Je krijgt dus veel individuele aandacht.

Professionele training

Omdat we zo realistisch mogelijk willen trainen, worden de lessen gegeven op diverse locaties in de regio. (bedrijfshal, groothandel, tuincentrum, bouwmarkt, parkeergarage en op diverse buitenlocaties) Als je net start met de basislessen van K9- neuswerk, train je ook op locatie, maar zul je nog geen zoekacties in de ruimte doen.  Dit alles wordt toegelicht in de theorieles die elke nieuwe cursist volgt vóórdat je kunt starten met de praktijklessen.

Jezelf terug zien op beeld

De honden werken om de beurt in de trainingsruimte. De hond die niet aan het werk is wacht in de auto. Het is dus belangrijk dat je hond al gewend is om zonder stress alleen te verblijven in de auto! Op deze manier zijn deze lessen dus ook geschikt voor reactieve honden. Er vindt géén contact tussen de honden plaats! De lessen worden regelmatig gefilmd, en de filmpjes worden met je besproken, zodat je nóg beter leert om het gedrag van je hond te duiden. Ook is het leerzaam om je eigen begeleiding van je hond te bekijken.

STAPSGEWIJZE OPBOUW K9-neuswerk

De hond

Bij de neuswerk training besteden we uitgebreid aandacht aan het goed opbouwen van de basis. Het fundament.
In het begin ligt de focus daarom vooral op het zelfvertrouwen en de motivatie van de hond. Pas als dát goed zit kun je verder bouwen aan de zoek-skills. Van elke nieuwe hond in de training wordt een ‘persoonlijkheidsprofiel’ gemaakt. ‘KEN JE HOND’. En op dat profiel worden de individuele trainingen aangepast. 

Kleine stapjes 

Dat betekent dat we met kleine stapjes beginnen. En dat kan voor de handler best saai zijn…. Je gaat dus niet meteen een hele hal met je hond afzoeken. Een kleuter die moet leren zwemmen gooi je ook niet meteen in het diepe. Die begint in het pierenbadje! Honden met een goed fundament worden later succesvolle zoekhonden! Hij kan dan ondermeer

 • werken in de grotere binnenruimtes, maar ook buiten
 • voertuigen afzoeken naar de aangeleerde geuren
 • zelfstandig op zoek naar anijs, berk en kruidnagel, en wil niets liever dan dit doen
 • blijven werken ongeacht de afleidingen die aanwezig zijn (andere geuren, fysieke afleidingen)
NEUSWERK IS OOK HERSENWERK VOOR JOU…

De handler

Een goede basis is niet alleen van belang voor de hond, ook de handler moet weten waarom we de neuswerk training voor zijn hond op een bepaalde manier opbouwen. Daarom maakt de theoretische onderbouwing ook deel uit van de lessen

Iedereen werkt in zijn of haar eigen tempo en op het eigen nivo. In de loop van de lessen:

 • vertrouw je op je hond en vertrouwt hij op jou
 • leer je welk gedrag van je hond moet markeren en belonen en leer je timen. Hier wordt heel veel aandacht aan besteed.
 • weet je hoe je op een verantwoorde (schone) manier met de geurbronnen om moet gaan
 • leer je hoe geur zich gedraagt onder diverse omstandigheden
 • weet je hoe een hond zijn neus gebruikt, en weet je waarom een hond daar veel beter in is dan een mens
 • kan je hond geheel zelfstandig een ruimte afzoeken naar de aangeleerde geuren en weet jij hoe je je hond daarbij het beste kunt begeleiden
 • ga je met je hond naar echte zoeklocaties zoals grote winkels, bedrijfshallen en bijvoorbeeld een treinstation. En ga je daar stapsgewijs grotere en complexere zoekopdrachten uitwerken
 • ben je volledig hooked aan K9 neuswerk……

En verder nog dit

Theorieles

We starten daarom bij elke nieuwe cursist met de (verplichte) online basistheorieles K9- neuswerk. Zodat je met de benodigde basiskennis naar de eerste les komt, en we direct met de praktijk aan de slag kunnen gaan.

K9-neuswerk online modules

Je volgt naast de persoonlijke lessen die elke twee weken plaats vinden ook de online module van het niveau waar je op dat moment bent. In de lessen zal ik vaak verwijzen naar bepaalde oefeningen uit die online module. Dat is je naslagwerk en daar kun je op terugvallen. De online modules hebben veel ondersteunend videomateriaal van de oefeningen, zodat je thuis op de juiste manier kunt oefenen.

Verslag en huiswerk

Een hond leert het beste door herhaling (mensen ook trouwens). Het is dan ook de bedoeling dat je in de dagen tussen de lessen in, thuis oefent. Je krijgt daarom elke les een verslagje van de vorige les en  huiswerk toegestuurd. Het is mogelijk om filmpjes van je huiswerk in te sturen. Je krijgt dan direct feedback op je vorderingen. Op die manier blijven jullie op het juiste pad tot de volgende les.

Ervaringen van K9-neuswerkcursisten

“Renate beschikt over ruime praktijkervaring én theoretische kennis om honden (en hun begeleiders) te trainen in neuswerk. Haar enthousiasme en gedrevenheid motiveren iedere keer om weer verder te gaan met dit mooiste werkje dat je je hond kan geven.”
Annemarie met Pippa

Goede, leerzame trainingen met een vleugje humor. Altijd keurig voorbereid, goede opbouw van de lessen. Alles onderbouwd met de nodige theorie. Maatwerk per hond en veel filmmateriaal om achteraf de les nog eens te bestuderen. Ik en mijn hondjes worden er heel blij van.

Lisette met Cody en Bronagh

Onze twee buitenlandse honden zijn totaal verschillend. Daar houdt Renate rekening mee en past haar les daarop aan zodat het voor iedere hond een plezier is om te speuren.
Het plezier voor de hond staat bij Renate op nr. één! En daardoor voor het baasje ook!

Marijke met Willem en Marcus