Het recept voor succes in K9-neuswerk

Apr 26, 2021 | Gedrag, K9-neuswerk

Plooirok en gesneden uien

Wisten jullie dat ik ooit een blauwe maandag op de hotelschool heb gezeten? Moeilijk voor te stellen he? Ik liep daar in een grijze plooirok drankjes rond te brengen in het nep-restaurant. Niks voor mij. Ik heb het er drie hele maanden volgehouden. Maar één vak vond ik dan wel weer interessant: koken.
Het was leuk om van allerlei losse onderdelen (ingrediënten) iets moois én lekkers te maken. Je zet iemand die lekker uit eten wil geen bord met gesneden stukjes ui voor zijn neus, maar als die ui verwerkt is in een sublieme risotto dan wordt iedereen daar blij van.

Eigenlijk is neuswerktraining niets anders dan koken. Nou, soort van dan. Om een allround K9-neuswerkteam te krijgen (de risotto) gaan we eerst alle losse onderdelen apart trainen (de mise en place maken, ja, er is nog een echte horecaterm blijven hangen). En later rijgen we die onderdelen aan elkaar in een zoekscenario.
Ik werk in de eerste instantie wel met een basisrecept. De basisopbouw van de neuswerktraining. Maar een goede kok proeft regelmatig even wat hij aan het bereiden is, en past indien nodig de receptuur aan. En dat doe je als handler ook.

Ken je hond

Maar om je training het best te kunnen afstemmen op jouw hond, zul je eerst een goed beeld moeten hebben van hoe je hond in elkaar zit. Vaak weet je het wel, maar heb je er nooit echt bewust over nagedacht. Dat ga je in de eerste module van K9-neuswerk wél doen. Je legt je maatje onder de loep. Je noteert de bevindingen en stopt die informatie in je achterhoofd. Zodat je er altijd bij kunt tijdens de trainingen. En soms komen bepaalde eigenschappen pas boven water als je al bent begonnen met je trainingen. En dat is prima. Want jij bent oplettend en flexibel, en je past je training aan aan wat je ziet.

Mira kan weer nadenken

Mira de Duitse Herder

Het is voor mij als instructeur soms even zoeken naar de gebruiksaanwijzing van een nieuwe hond in de persoonlijke neuswerklessen. Ik zie de hond dan pas voor het eerst en krijg input van de eigenaar.
Zo kwam er enige tijd geleden een nieuwe hond in de les. Laten we haar Mira noemen. Mira is een Duitse Herder die al een aantal cursussen en trainingen achter de rug had. Zo had ze ook een tijd meegedaan met het IPO-programma.

De eigenaar is helaas fysiek niet heel erg flexibel en heeft soms echt moeite om te sterke hond te houden. Mira vertoont o.a. obsessief gedrag gericht op blaadjes. Die moeten gevangen worden. Allemaal. En als er geen blaadjes voorhanden zijn dan neemt ze ook genoegen met een steen ( zie foto boven). Ze kwam de eerste keer hyper de auto uit en ze was niet in staat om na te denken. Laat staan om aan het werk te gaan. En dan was het ook nog herfst….

Het recept voor Mira

Ik heb de eerste lessen gebruikt om met de eigenaar te bespreken hoe we Mira konden helpen om weer rustig in haar hoofd te worden. En wat ze thuis kon doen om haar hierbij te helpen. Het waren eigenlijk gedragsconsulten in plaats van neuswerklessen. Er is geen geurbron tevoorschijn gekomen. De eigenaar stond open voor de adviezen en is daar thuis mee aan de slag gegaan. En enkel maanden later konden we op de trainingslocatie de eerste echte stapjes in de richting van het neuswerk gaan zetten.

Ik leerde Mira steeds beter kennen. Het is een oersterke herder met een enorme werklust. Ik was met haar begonnen via het stappenplan in mijn neuswerkreceptuur. En dat werkte niet… Ze werd er gefrustreerd van, en als gevolg daarvan weer hyper de piep.
En toen heb ik het roer rigoureus omgegooid. Ik heb de volgorde van het toevoegen van de ingrediënten aangepast. Uiteindelijk moet alles in de pan, maar soms maakt het een groot verschil of je eerst de uien fruit of dat je toch eerst de bouillon toevoegt.

Met deze hond zijn we NIET eerst met boxen of dozen aan de slag gegaan. We zijn o.a. gestart met jachtspellen. Jagen naar de geur. Dát vond ze leuk. De beweging werkte goed voor haar. En door thuis veel meer rust in te bouwen werkte haar bovenkamer weer beter en ging er bij de jachtspellen een knop om en zocht ze direct vanaf de startlijn met focus en motivatie naar de geur! Ik heb daar echt even een vreugdedansje gedaan.
We hebben nog niet buiten met haar gewerkt. Dat wordt een volgende uitdaging. Want daar zijn blaadjes… En binnenkort gaan we de gefruite uien uit het recept ook een keer toevoegen.

Het recept voor de handler

Ook voor de handler hebben we een goede weg gevonden om de begeleiding van Mira behapbaar te maken. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Aangelijnd zoeken is nu nog lastig, dus zet ik de geurpuzzels zo op dat Mira los van de lijn zoekt en de handler er toch op tijd bij kan zijn voor de beloning. We besteden ook veel aandacht aan de timing van het markeren van het juiste gedrag bij de bron. Cruciaal in dit geval.
We zien de laatste weken dat ze met steeds meer rust en concentratie zoekt. Nog even en dan kunnen we ook weer aangelijnd gaan werken.

Plezier voor hond en eigenaar

De eigenaar van Mira kwam bij mij omdat ze graag samen met haar hond iets wilde ondernemen. En het IPO programma was daar niet (meer) geschikt voor. Ze zijn echt op weg om een mooi zoekteam te worden op een aangepaste manier die voor hen allebei werkt. En ze beleven er allebei zichtbaar veel plezier aan. Met dank aan de Rooi Pannen, middelbare hotelschool in Tilburg :-).

Missie weer geslaagd!

Renate

Recente blogposts

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Ik mag weer! 27 Augustus. Het regent. Fijn! Dat betekent dat we heerlijk speurweer hebben en dat de lessen praktijkspeuren dus kunnen doorgaan. Vandaag kwam Bennie from Bulgaria weer speuren. Het is al weer weken geleden dat hij er voor het laatst was. Zou hij nog...

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

Verhuizen is heftig... Elke maand verhuizen er veel honden naar een nieuwe stek. De redenen daarvoor zijn legio. Maar dat is niet het onderwerp van dit schrijven. Dat het er véél zijn is een feit. En een groot deel van deze adoptiehonden komt uit het buitenland....

De Roemeense neus

De Roemeense neus

Lees hier Sam's verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet! Hoe Ozzy in haar leven kwam Once in a time, om precies te zijn zo'n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar...