Neusnieuws

feb 20, 2021 | K9-neuswerk

De hoge duikplank. Daar durfde ik als kind nooit van af. Toch liet ik me een keer ompraten en ben toch dat steile betonnen trapje op geklommen. En daar stond ik dan. Boven op de duikplank. Hóóg! Met een horde mensen achter je, (terug was dus geen optie) en de smalle natte glibberige plank vóór je. Het leek me toch wel enorm kicken. En op die dag liep ik gewoon door, schuifelde naar het uiteinde en sprong! Het was geweldig! En als je eenmaal van de duikplank af bent gesprongen, dan ga je heel gemakkelijk nog een keer. Er is neusnieuws!

Plannen

En die volgende keer is nu. De plannen die al een hele tijd in mijn hoofd rondwaarden zijn omgezet in daden. Want er was tijd beschikbaar. Coronatijd. En dus ben ik aan de slag gegaan.
Enige tijd geleden heb ik een ommezwaai gemaakt in de neuswerktrainingen die ik gaf. (Ook wel detectietraining genoemd). Ik merkte dat de methodiek die ik voorheen volgde toch niet zo goed werkte voor een deel van mijn cursist-honden. Vooral de gevoelige typjes liepen vast, en de buldozers liepen letterlijk hun doel voorbij. Ik volgde toen al een tijd lessen bij een K9-nosework trainster die een totaal andere aanpak had. En die klopte voor mijn gevoel. Als een bus zeg maar.

De hond als uitgangspunt

Door meer de nadruk te leggen op hoe een hond de training/oefeningen/spellen ervaart en door deze aan te passen aan het karakter en de emotie van die hond, ben je op een heel bewuste manier met neuswerk bezig. Iedere hond mag zijn wie hij is. En hoeft niet te voldoen aan bepaalde ‘neuswerkhond’- eisen. Op die manier kunnen ook honden met ‘een verhaal’ veel plezier aan neuswerk beleven. Ik vind daarom prestaties, diploma’s en wedstrijden niet belangrijk. Een hond kiest niet voor een wedstrijd. Die wil gewoon lekker met zijn neus aan het werk en daar dan heel blij van worden. Dat wil overigens niet zeggen dat we geen uitdagende en spannende neuswerkpuzzels maken!

Meten is weten

Mijn neuswerklessen zijn dus uitermate geschikt voor mensen die niet competitief zijn ingesteld, maar die toch serieus met neuswerk bezig willen zijn, samen met hun hond. Je wilt wél het hoe en waarom achter de oefeningen weten. Het naadje van de kous zeg maar. En daarin word je op je wenken bediend. En daarbij houden we wel jullie progressie in beeld. Dat doen jullie zelf door middel van het bijhouden van een logboek en later door het toetsen van de vaardigheden en het begrip. Meten is weten toch? Dan wordt ook duidelijk of jullie al klaar zijn voor eventuele volgende stappen. Maar je krijgt van mij dus geen papiertje…

Omdat ik een kleine hondenschool heb, geef ik alle lessen zelf. Naast K9-neuswerklessen geef ik ook al bijna 10 jaar speurlessen. Dat blijft ook een grote passie. Er is nu dus alleen een passie bijgekomen. De persoonlijke lessen geef ik op kleine schaal. Maar ik wil het K9-neuswerk graag voor meer honden en hun eigenaren beschikbaar maken. Meer mensen en honden blij maken met deze leuke neuswerktak.
Voor honden met ‘een verhaal’ dus, maar uiteraard ook honden zonder issues! Het is wel belangrijk dat jij je kan vinden in mijn aanpak. Pas dan gaat het ook werken voor de hond én ook voor jullie als team.

Dogadvice Online

Dus ben ik van een andere duikplank het diepe in gesprongen en heb Dogadvice Online. opgezet. Speciaal bedoeld om K9-neuswerk in je eigen huis/omgeving beschikbaar te maken voor iedereen. De afgelopen weken en maanden ben ik bezig geweest met het schrijven van het lesmateriaal en het maken van vele instructievideo’s. Je gaat me dus veel zien tijdens de lessen :-).

Neuswerk (detectie) is hot in Nederland. Je kunt nu bijna op elke hoek van de straat detectielessen volgen. Ik ben dus mijn eigen pad ingeslagen. Mijn lessen zullen dus anders zijn dan je misschien gewend bent. Ik volg mijn hart, mijn visie en heb nu dus een missie:

Eigenaren via onder andere de K9-neuswerklessen (nog) meer inzicht geven in hun hond. Wat heeft hij nodig? Hoe voelt hij zich? Wat vertelt mijn hond mij? Hoe worden mens en hond een team voor het leven? Neuswerk is hiervoor een prachtig instrument.

Nieuwe website

Mijn nieuwe website is net gelanceerd. Daar kun je ook alles lezen over de online K9-neuswerkmodules. Ik zou zeggen, neem een kopje thee en struin er maar even rustig rond. Het is allemaal nog in ontwikkeling, want dat hoofd met ideeën en plannen is nog niet leeg. Daarom starten we rustig op samen. Haastige spoed is zelden goed. En hé, we moeten niks hè. Geen druk. Alleen plezier!

Als je op de hoogte wilt blijven van wat er nog op stapel staat, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Je krijgt dan meteen een gratis eerste K9-Neuswerkles. Misschien vind je het wel wat neem jij ook de sprong en duik je samen met je hond in de wereld van geur!

Leuk!

Renate

Recente blogposts

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Ik mag weer! 27 Augustus. Het regent. Fijn! Dat betekent dat we heerlijk speurweer hebben en dat de lessen praktijkspeuren dus kunnen doorgaan. Vandaag kwam Bennie from Bulgaria weer speuren. Het is al weer weken geleden dat hij er voor het laatst was. Zou hij nog...

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

Verhuizen is heftig... Elke maand verhuizen er veel honden naar een nieuwe stek. De redenen daarvoor zijn legio. Maar dat is niet het onderwerp van dit schrijven. Dat het er véél zijn is een feit. En een groot deel van deze adoptiehonden komt uit het buitenland....

De Roemeense neus

De Roemeense neus

Lees hier Sam's verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet! Hoe Ozzy in haar leven kwam Once in a time, om precies te zijn zo'n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar...