Vertrouwen is het halve (neus)werk

Mar 16, 2021 | K9-neuswerk

Vertrouwen en neuswerk

In een eerder artikel schreef ik over hoe belangrijk het is dat je oog hebt voor de emotie en stemming van je hond als je een neuswerksessie gaat doen. Het is eigenlijk ALTIJD belangrijk om oog te hebben voor hoe je hond in zijn vel zit. Toch? Maar we beperken ons nu even tot neuswerk. Naast emotie is ‘vertrouwen’ een mega big issue in de samenwerking met je hond. Er zijn verschillende vormen van vertrouwen die een rol spelen bij de neuswerkhond. Vertrouwen in de omgeving, vertrouwen in zichzelf en vertrouwen in de handler. Een goede vertrouwensband tussen jullie is het halve (neus)werk. Daar ga ik het vandaag over hebben.

Vertrouw op je hond

Dat roep ik altijd. Tijdens een speur- of neuswerkles. Maar vertrouwt jouw hond jou ook? Dat is de grote vraag. Is het voor jouw hond duidelijk dat doelgeur, en alléén doelgeur, een beloning oplevert? Of geeft jouw hond wel eens een ‘valse melding’? M.a.w. laat je hond wel eens meldingsgedrag zien op een plek waar de bron NIET verstopt is? Dit komt best vaak voor. En de handler zegt dan dat zijn hond liegt. Een hond liegt niet, maar wat wel kan, is dat een hond niet goed begrepen wordt door zijn handler. Dat is heel wat anders.

Een hond liegt nooit. En met nooit bedoel ik ook echt NOOIT!

Wanneer is er iets mis met het vertrouwen in de neuswerk training met jouw hond?

Herken je één of meer van de volgende situaties als je met je hond aan het werk bent?

  • merk je dat je regelmatig vraagt aan je hond ‘waar is het dan’?
  • geeft jouw hond regelmatig een foute melding?
  • ben je zelf drukker met rondkijken om de bron te spotten dan te letten op het zoekgedrag van je hond?
  • denk je vaak dat jouw hond de bron toch niet gaat vinden?

Je krijgt wat je beloont

Daarnaast zijn honden ook maar gewoon honden. Ze doen datgene waar ze in het verleden voor beloond zijn. Als ze beloond zijn voor een bepaald aangeleerd gedrag bij een bron (bv zitten, bevriezen, liggen, blaffen) dan kunnen ze dat in de strijd gooien als het te moeilijk wordt, of als ze gefrustreerd raken. De hond weet het niet meer, maar heeft nog wel een instrument in zijn rugzak zitten waarmee hij in het verleden een beloning kon scoren: de hond gaat zitten/bevriezen/liggen/blaffen, maar helaas niet bij de bron. Maar dát weet de handler niet. Die denkt: bingo! En lekkers volgt voor de hond. En de hond heeft door te gaan zitten zelf een einde gemaakt aan de frustrerende situatie.

Dat instrument kun een hond bijvoorbeeld ook inzetten als ze liever kaas dan anijs heeft 🙂 ……. In onderstaand fragment uit één van de instructiefilmpjes van module 2 van de online K9-neuswerkcursus, zie je dat Pebbles haar aangeleerd gedrag inzet om de beloning te krijgen bij de box waar kaas in zit. Ik doe wél iets met haar communicatie, maar beloon daar niet. Die beloning komt wél direct als ze de kaas-box verlaat en heel kort de anijsbox aanwijst. Dit is één van de redenen waarom er bij K9-neuswerk in principe géén ‘meldingsgedrag’ bij de doelgeur wordt aangeleerd (uitzonderingen daargelaten), maar dat we kijken hoe de hond het zelf naar de handler communiceert dat hij de bron gevonden heeft.

Pebbles en de kaasbox:

In het geval van Pebbles speelt het trainingsverleden dat ik met haar heb een grote rol. Met haar ben ik weer een aantal stappen terug gegaan en focus vooral op het vergroten van de waarde van de doelgeur die ze zoekt en het snel en langdurig belonen bij de bron als ze hem gevonden heeft. Hierover vertel ik meer in een ander artikel.

Hoe zit dat dan met die valse meldingen?

De vraag is waarom in jullie specifieke geval jouw hond een valse melding laat zien. Komtie: de oorzaak ben….jij. Auw! Dat doet pijn he? En je doet het niet eens met opzet. Het sluipt er in zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Herken je deze situaties?

  • ging je hand al naar het beloningstasje toen je zag dat je hond in de buurt van de bron kwam?
  • ging je al langzamer lopen toen je met je aangelijnde hond in de buurt van de box met doelgeur kwam (in een trainingssituatie)?
  • stond je te dicht op je hond toen hij aan het zoeken was in een kleine ruimte?
  • had je te veel enthousiaste interactie met je hond voorafgaand aan de zoekactie?
  • zijn je beloningen té opwindend voor je hond (denk aan balbeloning voor ballengekke hond)?
  • vraag je heel vaak : “waar issie dan”?

Hoe kun jij hier verandering in brengen?

Ja, je leest het goed. Hoe kun JIJ hier verandering in brengen. Want helaas speel jij een grote rol als er problemen zijn met vertrouwen in de neuswerk trainingen met je hond. Maar jij bent ook maar een mens. Je wilt graag dat je hond succes heeft bij het zoeken en onbewust ga je dan dingen doen om je hond te helpen. Stap 1 is het beséf dat je dat doet. Weten dat je in een vicieuze cirkel bent terechtgekomen. Maar het goede nieuws is dat je daar weer uit kunt komen!

Hoe dan?

Ga eerst maar eens uitvissen wat de oorzaak is, of welke factoren de oorzaak zijn, van de valse meldingen van je hond. En dan kun je dit gaan veranderen. Je zult het vertrouwen van je hond bij zoekacties weer opnieuw moeten gaan opbouwen. Dus dat betekent super simpele bronplaatsingen! Blinde zoekacties zijn vanzelfsprekend uit den boze. Je moet te allen tijde weten WAAR de bron geplaatst is. En dat je op tijd bent met je beloning op de juiste plaats. Je hond leert dan weer dat alleen doelgeur de beloning oplevert. En niets anders.

Dikke tip

En als laatste nog een gratis dikke tip: FILM de zoekactie. Zorg dat zowel jij als de hond op de film staan. En kijk het terug. Niet 1 keer maar 10 keer. En speel het vertraagd af. Je ziet zo niet alleen hoe jij handelt, maar je kunt ook het communicatiegedrag van je hond veel beter lezen. Noteer wat je ziet. En waarom je zeker weet dat dát het gedrag is waarmee je hond zegt: Ja: hier is het.

Jouw hond krijgt (weer) vertrouwen in jou omdat hij weet dat hij altijd beloond wordt als hij de doelgeur aanwijst. En jij krijgt weer vertrouwen in je neuswerk hond omdat je weet dat hij nooit liegt en je dus met zekerheid en overtuiging kunt aangeven wanneer de hond klaar is met een zoekactie en alle bronnen gevonden heeft. Dat noemen ze nu een win-winsituatie. In een ander artikel praat ik je bij over het communicatiegedrag van je hond bij de bron.

Veel plezier met je training!

Renate

Recente blogposts

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Ik mag weer! 27 Augustus. Het regent. Fijn! Dat betekent dat we heerlijk speurweer hebben en dat de lessen praktijkspeuren dus kunnen doorgaan. Vandaag kwam Bennie from Bulgaria weer speuren. Het is al weer weken geleden dat hij er voor het laatst was. Zou hij nog...

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

Verhuizen is heftig... Elke maand verhuizen er veel honden naar een nieuwe stek. De redenen daarvoor zijn legio. Maar dat is niet het onderwerp van dit schrijven. Dat het er véél zijn is een feit. En een groot deel van deze adoptiehonden komt uit het buitenland....

De Roemeense neus

De Roemeense neus

Lees hier Sam's verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet! Hoe Ozzy in haar leven kwam Once in a time, om precies te zijn zo'n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar...