Waarom vindt jouw hond zoeken zo leuk?

Mar 4, 2021 | K9-neuswerk, Praktijkspeuren

Gooi eens iets weg voor je hond. Een balletje, een speeltje, een lekker brokje. Dikke kans dat hij er achteraan gaat. Ja duh! Natuurlijk gaat hij er achteraan. Hij wil dat balletje, speeltje, lekker hapje hebben! Ik hoor het je zeggen. Zeker, dat stukje motivatie speelt absoluut mee. Maar er is meer. Waarom vindt een hond zoeken, speuren en neuswerk zo leuk? Waarom wil hij graag zóeken naar iets? Dat is hem níet door zijn moeder in het nest geleerd…

Hersenen en systemen

Het zit gewoon al in de hond! En een heel ingewikkeld systeem in zijn hersenen speelt hierin een grote rol. Psycholoog, psychobioloog en neurowetenschapper Jaak Panksepp noemde dit hersensysteem (dat overigens al door twee andere wetenschappers, te weten Olds en Milner in 1953 ontdekt werd) het SEEKING systeem.

Het is niet alleen de beloning zelf (het balletje, speeltje of lekkers) waar de hond blij van wordt. Maar vooral het vooruitzicht, de blijde verwachting, het opgewonden, soms euforische gevoel dat aan de beloning vooraf gaat, maakt dat de hond zich heel fijn voelt. En dit fijne gevoel zet de hond aan om op zoek te gaan naar datgene waar ze behoefte aan hebben.

Als dit SEEKING systeem wordt geactiveerd bij een hond, dan zie je ook actief onderzoekend gedrag. Er komt het stofje dopamine vrij. Ze noemen dit ook wel eens het ‘gelukshormoon’. Wil je hier echt álles over weten, lees dan dit uitgebreide artikel van Elian Hattinga van ‘t Sant. Hierin staan overigens naast het SEEKING systeem nog zeven andere hersensystemen beschreven. Ook zeer de moeite waard overigens: Jaak Panksepp, emoties en bewustzijn bij dieren.

Terug naar de K9-neuswerktraining

Bij K9-neuswerktraining maken we in het prille begin van de training vooral eerst gebruik van dit SEEKING systeem. Dat is de reden waarom we in de training niet starten met het eindgedrag bij de bron, de ‘verwijzing’. Dat komt later helemaal vanzelf. Op een natuurlijke, niet door ons aangeleerde manier.

We starten met jachtspelletjes. En daarmee bedoel ik niet het najagen van vogels of konijnen! We triggeren bij ieder spel eigenlijk elke keer het SEEKING systeem. De oefeningen zijn zo opgezet dat de hond niets liever wil dan het emmertje, boxje, tinnetje (ik noem het even het omhulsel) zoeken. En daarbij aangekomen wordt hij enórm bij dat omhulsel beloond voor het vinden ervan. En weet je wat nou zo leuk is? Tijdens het belonen bij het omhulsel, krijgt hij meteen de doelgeur (de geur waarnaar hij op zoek moet gaan) in zijn neus, en koppelt hij automatisch die geur aan de beloning. Op die manier krijgt de doelgeur meteen veel waarde voor de hond. Is dat even mooi meegenomen :-).

En zo gaat hij tijdens die jachtspellen eigenlijk, zonder dat hij het weet, al op zoek naar de doelgeur. Win-Win heet dat geloof ik. Maar het allerbelangrijkste is dat de hond het helemaal geweldig vindt! Hij krijgt er, zoals eerder gezegd, een fijn gevoel van.

Jachtvaardigheden

Dus jachtvaardigheden trainen is stap 1. Maar geen hond is hetzelfde, en dus worden de oefeningen, de jachtspellen, aangepast aan de desbetreffende hond. Honden hebben namelijk van nature allemaal andere jachtvaardigheden op hun chip staan. Denk maar aan de verschillen in ras, karakter, werk- of showlijn, en verschillen in buitdrift.
Daarom is het zo belangrijk om je hond goed te kennen voordat je met de oefeningen gaat starten. En dat doen de cursisten van de K9-neuswerklessen met de opdracht ‘Ken je Hond’. Op die manier kun je je eigen hond de jachtspellen aanbieden die passen bij het karakter van je hond en kan hij succes én plezier hebben op zijn eigen unieke manier.

Als je nu ook graag het SEEKING systeem van jouw hond wil activeren, ga dan samen aan de slag met de online K9-neuswerkmodule basis. Je kunt die module helemaal zelfstandig volgen. Starten kan op elk moment. Of je gaat voor de PLUS-versie. Daarin krijgt je feedback van mij en kun je je trainingsfilmpjes opsturen. De eerstvolgende PLUS-module start op 5 april 2021. Dus je kunt nog deelnemen.

Renate

Recente blogposts

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Ik mag weer! 27 Augustus. Het regent. Fijn! Dat betekent dat we heerlijk speurweer hebben en dat de lessen praktijkspeuren dus kunnen doorgaan. Vandaag kwam Bennie from Bulgaria weer speuren. Het is al weer weken geleden dat hij er voor het laatst was. Zou hij nog...

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

Verhuizen is heftig... Elke maand verhuizen er veel honden naar een nieuwe stek. De redenen daarvoor zijn legio. Maar dat is niet het onderwerp van dit schrijven. Dat het er véél zijn is een feit. En een groot deel van deze adoptiehonden komt uit het buitenland....

De Roemeense neus

De Roemeense neus

Lees hier Sam's verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet! Hoe Ozzy in haar leven kwam Once in a time, om precies te zijn zo'n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar...