“Het leven is gewoon mooier
met honden om je heen”

Renate Hagen

Er was eens……

een meisje dat altijd al een hond wilde, maar daar begonnen haar ouders niet aan. Tien jaar lang zeuren, drammen, overtuigen, wensen en ja, zielig doen, hebben uiteindelijk geholpen.
Er kwam een hond. Basje de rode cockerasielspaniel.  Basje is niet lang bij ons geweest. Hij beet. Eerst mij, toen mijn moeder en later ook mijn vader. Basje ging terug naar het asiel. Hij is niet meer naar een ander huis gegaan….
Toen volgde Nasja, een kruising foxterrier/greyhound. Ook een asielhond. Was gék op katten, en op alles wat bewoog in het bos.  Vijftien jaar lang een geweldige hond aan gehad. We deden maar wat. En het ging (meestal) goed.
Pas jaren later kwam er mijn eerst eigen hond. Een blonde labrador. Een herplaatser. En toen werd het zaadje geplant. Eindelijk ging ik er werk van maken om ‘iets met dieren’ te gaan doen. In 2011 startte ik met de opleidingen tot gedragstherapeut en speurinstructeur en stapte in de wondere hondenwereld.  In 2012 trok ik mijn stoute schoenen aan, diende mijn ontslag in bij mijn vaste baan, deed mijn schoenen weer uit en sprong in het diepe: Dogadvice was geboren!

Mijn reis in hondenland

Daar in 2012 begon dus het grote avontuur en startte ik mijn speurhondenschool. Ik begon met een klein aantal cursisten, maar dat werden er al heel snel zo veel dat ik nee moest gaan verkopen. Ik wilde gaan voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. En ondertussen zoog de spons die ik was, zoveel mogelijk kennis op. En dat is nog een aardige lijst geworden. Scroll maar naar beneden op deze pagina, dan kom je de lijst vanzelf tegen. En er staat niet eens alles op…. Deze kennis zorgde er, samen met de ervaring die opdeed voor, dat ik mijn lessen steeds meer aanpaste en finetunede. Mijn praktijkspeurlessen hebben in bijna 10 jaar dan ook een enorme inhoudelijke groei doorgemaakt. En ook op het gebied van het neuswerk stond mijn ontwikkeling niet stil. Mijn visie nam steeds duidelijkere vormen aan, het pad werd beter zichtbaar. En er volgde een missie:

Mijn visie & missie

Bij zowel het praktijkspeuren als bij het K9-neuswerk heb ik als uitgangspunt honden zo zelfstandig mogelijk te laten werken, met dus zo min mogelijk aangeleerd gedrag, inmenging en/of sturing van de handler. Ik wil een zo natuurlijk mogelijk speur/zoekgedrag bij hen zien. De hond doet waar hij goed in is, en de handler heeft als taak het zoekgedrag te lezen. Als een hond mag zoeken op zijn eigen manier, beleeft hij daar veel plezier aan en wil niets liever meer! Daarnaast zal de hond weinig fouten maken, want hij werkt puur, zonder aangeleerde truukjes.

Het is niet zo moeilijk om jullie in de lessen bij het speuren of K9-neuswerk gewoon ‘het kunstje’ aan te leren. Aan de hond én aan de eigenaar. Maar snáp je dan eigenlijk wel waaróm jouw hond doet wat hij doet, of waarom hij het juist níet doet? Neuswerk (speuren én K9-neuswerk) is veel meer dan een kunstje. Je kunt er enorm veel informatie over je hond uit halen en op die manier leren over hoe je jouw hond het beste kunt begeleiden. Ook in het dagelijks leven. Dat is ook de reden waarom ik niet zo van de wedstrijden, diploma’s en competities ben. Daar wordt vaak het eindresultaat, het papiertje, het winnen als doel gezien. En het is niet de hónd die gaat voor dat diploma of voor die beker. Dat zijn de eigenaren.
Dat neemt niet weg dat ik wel in ben voor meetmomenten. Want we trainen natuurlijk wel op een professionele manier. En meten is weten. Weten of jullie als team al toe zijn aan de volgende trainingsstap. Maar daar hoeft wat mij betreft geen trofee aan gekoppeld te zijn.

Mijn missie: jou via praktijkspeuren en/of K9-neuswerk nog meer inzicht geven in het karakter, de emotionele status en persoonlijkheid van jouw hond. Zodat jullie samen als een dreamteam door het leven kunnen blijven gaan. En hier uiteraard heel veel plezier aan beleven!

Ik ben mijn detectiecarrière begonnen met leermethoden die uit de professionele detectiewereld komen. De wereld van de drugshonden, de politiezoekhonden. Er wordt in die wereld veel gewerkt met goed te motiveren, vaak highdrive honden. Honden die op een strakke, en soms langdurige manier de bronnen verwijzen. Indrukwekkend om te zien, maar is dit wel nodig/wenselijk?
En werkt die methode ook voor de wat meer gevoelige honden? De honden met ‘een verhaal’ zeg maar? Ik liep in de lessen, die ik inmiddels al een tijd gaf, tegen barrières aan. Iets klopte er gevoelsmatig niet voor mij, maar ik kon er de vinger niet opleggen.

K9 Nose Work®

Tot het moment dat ik in aanraking kwam met een andere vorm van detectie, de sport K9 Nose Work®. Ik ben lessen gaan volgen bij Stacy Barnett. En alles viel op zijn plaats. Stacy heeft een benadering van het werken met honden in het neuswerk die mij past als een handschoen. Een match made in heaven dus. De hond en zijn emotie/karakter wordt als uitgangspositie genomen, NIET het resultaat. Helemaal mijn ding dus. Ik combineer veel facetten van haar aanpak met die van de professionele detectiewereld en mijn eigen kennnis en ervaring op het gebied van hondengedrag en dat hier en daar met een vleugje humor. En dan komt daar iets eigens uit. Iets waar ik voor de volle 100% achter kan staan. En ik neem jullie daar graag in mee. Durf je het aan?

“Het is de geur die de hond traint,
niet de handler”

stacy barnett

Mijn eigen honden

Xena de labrador was mij eerste eigen hond. En mijn ‘uitprobeerhond’.  Ik heb veel met en van haar geleerd. Pebbles de Hollandse Smous is een kleine spring-in-het-veld met een topneusje. Een heel ander beestje. En toen Xena overleed was het niet meer dan normaal dat er een nieuw maatje voor haar kwam. En dat werd Nouschka. From Russia…… Een buitenlander dus.
Echt een ander verhaal. Ik snapte in het begin niks van haar. Ze is zelfstandig, zeer alert, heeft een TOPneus, snel geprikkeld, maar o zo gevoelig. Vindt werken geweldig maar moet echt daarin begeleid worden want een rem heeft ze niet. Ze heeft er zeker mede voor gezorgd dat ik me meer honden ‘met een verhaal’ ben gaan verdiepen, en daar in mijn werk ook extra aandacht voor heb.
Kortom: het is nooit saai hier in  en rondom huize Hagen.

 

Hoe ik werk

Het spreekt voor zich dat er in de lessen NIET gewerkt wordt met dwang, straf of intimidatie.  Speuren en neuswerk bij Dogadvice is leuk, prettig, uitdagend, motiverend en soms zelfs therapeutisch. 

Eerlijk

In mijn lessen krijg je altijd een eerlijk antwoord op je vragen. Ook als het antwoord niet is wat je verwachtte. Ik vertel wat de mogelijkheden, maar ook wat de onmogelijkheden zijn. 

Hondenwelzijn

Daar kan ik heel kort in zijn:
hondenwelzijn staat bij Dogadvice  helemaal bovenaan het prioriteitenlijstje. Sterker nog, het is de leidraad voor de lessen….

Neuswerk = Maatwerk

Ik kijk naar wat binnen de lessen mogelijk is voor hond én handler. Wat kunnen jullie als team aan, zowel op mentaal als op lichamelijk gebied. Zodat het leuk is en blijft voor jullie beiden.

Mijn opleidingen & cursussen

 

Naam opleiding/cursus/seminar/webinar
jaartal behaald
naam opleider
opleidingen
Lerarenopleiding 2e graads – Biologie en Gezondheidskunde  1984 – 1989 Hogeschool Katholieke Leergangen Tilburg
Gedragstherapie voor honden – complete opleiding afgerond 2011 – 2016 Dogvision
Instructeursopleiding Praktijkspeuren 2012 Speurhonden Training Center
Opleiding Neuswerk ( Module 1 & 2 verdieping  neuswerk, o.a. trainingsmethoden) 2015 Tinley Academie
Instructeursopleiding Detectie – level I & II 2016 – 2017 Scent Imprint for Dogs/ Wesley Visscher
Dogvision Module 9: Gedragstesten(onderdeel van de opleiding Gedragsbeoordelaar) 2018 Dogvision
cursussen
6-daagse bijscholing Neuswerk (zoekhonden)  2015 Nicky Gootjes
2-daagse nascholing (HBO): Grenzen aan beïnvloeden van rasspecifiek gedrag 2019 Tinley Academie
Introduction to NoseWork –  Cursus 6 weken  2019 Fenzi Dogsports Academy – Stacy Barnett
Introduction to NoseWork Search Elements – cursus 6 weken  2019 Fenzi Dogsports Academy – Stacy Barnett
Foundations, Foundations, Foundations for Nosework  – cursus 6 weken 2019 Fenzi Dogsports Academy – Stacy Barnett
More Proofing and Generalization for All Levels of nosework – cursus 6 weken 2020 Fenzi Dogsports Academy – Stacy Barnett
Just plain killer nosework skills and setups – cursus 6 weken 2020 Fenzi Dogsports Academy – Stacy Barnett
Praktijkbijscholing STC-groep  – Mantrailen/Praktijkspeuren urban  2019 Dog on Track- Judith Strijbos
Targeted Training: Structuring the Perfect Training Session for Nosework – cursus 1 week  2019
Scentsabilities Nosework – Stacy Barnett
seminars
2-daags Seminar Emily Larlham –  Progressive Reinforcement Training 2011 Emily Larlham
(Kikopup op Youtube)
2-daags Seminar Turid Rugaas – Thema pups en jonge honden 2012 Turid Rugaas / Calming Signs
3-daags Seminar Ian Dunbar
–  We continue to waste puppyhood
–  Learning theory redux – Binary verbal feedback
–  Off-leash lure/reward training
2013 Ian Dunbar
Seminar Simon Gadbois –  Scent and Scent Processing in Dogs 2015 Simon Gadbois
Seminar Turid Rugaas  –  Problem Solving in Daily Life 2016 Turid Rugaas / Calming Signs
2-daags seminar Karen Overall – Veterinary Behavioural Medicine 2016 Karen Overall
3-daags Mantrailseminar bij Reddingshondengroep Loat Kieke    2015 Raphaël Morel en  David Claridge 
4-daags Mantrailing Seminar Stichting Mantrailing Limburg   2015 Hansjorg Kaminski,  Patricia Spee
2-daags Seminar Grisha Stewart – BATting 1000, BAT for dog reactivity 2013 Grisha Stewart
webinars / lezingen
Lezing Speuren: beweging, gangwerk, blessures (voorkomen en herstellen)    2018 Irene van Dijl (dierenarts/osteopaat/chiroprakter)
Creating a Thinking Nosework Dog though Search Setups part 1 & 2  2019 Scentsabilities Nosework – Stacy Barnett
Making the Inaccessible Hide Uncomplicated  2019 Scentsabilities Nosework – Stacy Barnett
Airflow and Hide Setting Implications of Inaccessible and Elevated Hides  2019 Scentsabilities Nosework – Stacy Barnett
From Training to Trialing to Training: A Detector Dog’s Journey   2020 Jacy Kelley
Building the Trust Momentum   2020 Cameron Ford
Applying the OODA Loop Decision Making Tool to How we Work Scent Detection Dogs  2020 Bill Gaskins
Maximized Potential: Strategies to increase speed and focus in lower drive dogs  2020 Holly Bushard
Using Hide Placement to Shape Vehicle Patterning  2020 Tony Gravley
Reading Your Dog: The Advanced Hides  2020 Scentsabilities Nosework – Stacy Barnett
Alles wat je moet weten over de adoptiehond – lezing  2020 Kynoplus/Volg Je Hond
Beweging/bouw/revalidatie van de hond m.b.t. speuren   2020 Ellen Martens van Revalidatiecentrum Het Waterhof
Nosework for the shy dog: Training & Trialing 2021 Scentsabilities Nosework – Stacy Barnett

 

Gratis eerste K9-neuswerkles! 

Om jullie al een beetje kennis te laten maken met het K9-neuswerk kun je thuis al de eerste neuswerkles volgen. Deze theorieles is ook echt de eerste les van de online K9-neuswerkmodules. In deze les lees je ook wat je allemaal kunt gaan leren in de lessenserie. Dus wat let je? Aanmelden en beginnen maar!