“Het leven is gewoon mooier
met honden om je heen”

Renate Hagen

Het bloed kruipt…

Ik was zo’n meisje die ‘iets met dieren’ wilde gaan doen na de middelbare school. Maar heel veel keus was daar toen nog niet in. En voor ik het wist zat ik op de lerarenopleiding om biologiejuf te worden. Niet écht de bedoeling, maar een studie diergeneeskunde zou ik er altijd nog achteraan kunnen plakken.

Maar het liep toch anders. Na mijn studie belandde ik in de wereld van de HR. Ik werkte 12 jaar als consulent bij het toenmalige arbeidsburo en bij een uitzendburo, ik werd moeder en rolde na een paar jaar in een ondersteunende baan in de communicatierichting, waar ik ook nog eens 10 jaar volmaakte.

Dit alles had héél weinig met dieren te maken en, hoe kan het ook anders, de wens om toch met dieren te werken begon steeds vaker de kop op te steken. En toen kwam er een plan. Ik startte bij Dogvision met de opleiding tot gedragstherapeut voor honden en volgde tegelijkertijd de opleiding tot praktijkspeurinstructeur.
Ik kan me het euforische gevoel nog heel goed herinneren toen ik in 2012 mijn ontslagbrief indiende bij mijn directeur, de stoute schoenen aantrok en de sprong waagde in het diepe:

Dogadvice was geboren!

En dat was nog maar het begin!

Daar in 2012 begon dus het grote avontuur en startte ik mijn speurhondenschool. Ik begon met een klein aantal cursisten, maar dat werden er al heel snel zo veel dat ik nee moest gaan verkopen. En ondertussen zoog de spons die ik was, zoveel mogelijk kennis op tijdens de opleidingen en cursussen die ik in de loop der jaren volgde (en nu nog regelmatig volg).
Deze kennis zorgde er, samen met de ervaring die opdeed voor, dat ik mijn lessen steeds meer aanpaste en finetunede. Mijn praktijkspeurlessen hebben in ruim 12 jaar dan ook een enorme inhoudelijke groei doorgemaakt. En ook op het gebied van het neuswerk stond mijn ontwikkeling niet stil. Mijn visie nam steeds duidelijkere vormen aan, het pad werd beter zichtbaar. En er volgde een missie:

Mijn visie & missie

Bij zowel praktijkspeuren als bij K9-neuswerk is het mijn doel om alle honden  te laten speuren/zoeken op de manier die past bij het individu.  De honden krijgen daardoor enorm veel plezier in deze activiteiten. Dit betekent dat we zo min mogelijk gedrag aanleren en we ons niet (of in elk geval héél weinig) bemoeien met de hond als die aan het werk is, waarbij de opbouw van de sporen de hond altijd opzet voor succes. De hond krijgt de gelegenheid om natuurlijk zoekgedrag te laten zien en te doen waar hij goed in is. Groot bijkomend voordeel is dat honden er een enorme kick van krijgen als ze hun zoekwerk tot een goed einde brengen. Helemaal zelf gedaan! Daar groeit een hond van! Daarnaast zal de hond weinig fouten maken, want hij werkt puur, zonder aangeleerde truukjes.

De handler heeft als taak de hond goed te observeren en zijn gedrag te interpreteren. En dan hebben we het over het speur/zoekgedrag, maar zeker ook over het gedrag dat hij laat zien als hij niet aan het werk is.
Het is niet zo moeilijk om jullie in de lessen bij het speuren of K9-neuswerk gewoon ‘het kunstje’ aan te leren. Aan de hond én aan de eigenaar. Maar snáp je dan eigenlijk wel waaróm jouw hond doet wat hij doet, of waarom hij het juist níet doet? Neuswerk (speuren én K9-neuswerk) is veel meer dan een kunstje. Je kunt er enorm veel informatie over je hond uit halen en op die manier leren over hoe je jouw hond het beste kunt begeleiden. Ook in het dagelijks leven. Dat is ook de reden waarom ik niet zo van de wedstrijden, diploma’s en competities ben. Daar wordt vaak het eindresultaat, het papiertje, het winnen als doel gezien. En het is niet de hónd die gaat voor dat diploma of voor die beker. Dat zijn de eigenaren.

Mijn missie: jou via praktijkspeuren en/of K9-neuswerk nog meer inzicht geven in het karakter, de emotionele status en persoonlijkheid van jouw hond. Zodat jullie samen als een dreamteam door het leven kunnen blijven gaan. En hier uiteraard heel veel plezier aan beleven!

Ik ben mijn detectiecarrière begonnen met leermethoden die uit de professionele detectiewereld komen. De wereld van de drugshonden, de politiezoekhonden. Er wordt in die wereld veel gewerkt met goed te motiveren, vaak highdrive honden. Honden die op een strakke, en soms langdurige manier de bronnen verwijzen. Indrukwekkend om te zien, maar is dit wel nodig/wenselijk?
En werkt die methode ook voor de wat meer gevoelige honden? De honden met ‘een verhaal’ zeg maar? Ik liep in de lessen, die ik inmiddels al een tijd gaf, tegen barrières aan. Iets klopte er gevoelsmatig niet voor mij, maar ik kon er de vinger niet opleggen.

K9 Nose Work®

Tot het moment dat ik in aanraking kwam met een andere vorm van detectie, de sport K9 Nose Work®. Ik ben lessen gaan volgen bij Stacy Barnett. En alles viel op zijn plaats. Stacy heeft een benadering van het werken met honden in het neuswerk die mij past als een handschoen. Een match made in heaven dus. De hond en zijn emotie/karakter wordt als uitgangspositie genomen, NIET het resultaat. Helemaal mijn ding dus. Ik combineer veel facetten van haar aanpak met die van de professionele detectiewereld en mijn eigen kennnis en ervaring op het gebied van hondengedrag en dat hier en daar met een vleugje humor. En dan komt daar iets eigens uit. Iets waar ik voor de volle 100% achter kan staan en waar ik gewoon blij van word. Ik neem jullie daar graag in mee. Durf je het aan?

“Het is de geur die de hond traint,
niet de handler”

stacy barnett

Mijn eigen honden

Xena de labrador was mij eerste eigen hond. En mijn ‘uitprobeerhond’.  Ik heb veel met en van haar geleerd. Pebbles de Hollandse Smous is een kleine spring-in-het-veld met een topneusje. Een heel ander beestje. En toen Xena overleed was het niet meer dan normaal dat er een nieuw maatje voor haar kwam. En dat werd Nouschka. From Russia…… Een buitenlander dus.
Echt een ander verhaal. Ik snapte in het begin niks van haar. Ze is zelfstandig, zeer alert, heeft een TOPneus, snel geprikkeld, maar o zo gevoelig. Vond werken geweldig maar moest echt daarin begeleid worden want een rem had ze niet. Helaas heb ik in augstus 2022 afscheid van haar moeten nemen. Ze heeft er zeker mede voor gezorgd dat ik me meer honden ‘met een verhaal’ ben gaan verdiepen, en daar in mijn werk ook extra aandacht voor heb.

              

Hoe ik werk

Het spreekt voor zich dat er in de lessen NIET gewerkt wordt met dwang, straf of intimidatie.  Speuren en neuswerk bij Dogadvice is leuk, prettig, uitdagend, motiverend en soms zelfs therapeutisch. 

Eerlijk

In mijn lessen krijg je altijd een eerlijk antwoord op je vragen. Ook als het antwoord niet is wat je verwachtte. Ik vertel wat de mogelijkheden, maar ook wat de onmogelijkheden zijn. 

Hondenwelzijn

Daar kan ik heel kort in zijn:
hondenwelzijn staat bij Dogadvice  helemaal bovenaan het prioriteitenlijstje. Sterker nog, het is de leidraad voor de lessen….

Neuswerk = Maatwerk

Ik kijk naar wat binnen de lessen mogelijk is voor hond én handler. Wat kunnen jullie als team aan, zowel op mentaal als op lichamelijk gebied. Zodat het leuk is en blijft voor jullie beiden.

Gratis eerste K9-neuswerkles! 

Om jullie al een beetje kennis te laten maken met het K9-neuswerk kun je thuis al de eerste neuswerkles volgen. Deze theorieles is ook echt de eerste les van de online K9-neuswerkmodules. In deze les lees je ook wat je allemaal kunt gaan leren in de lessenserie. Dus wat let je? Druk op de knop en beginnen maar!