“Het leven is gewoon mooier
met honden om je heen”

Renate Hagen

Er was eens……

een meisje dat altijd al een hond wilde, maar daar begonnen haar ouders niet aan. Tien jaar lang zeuren, drammen, overtuigen, wensen en ja, zielig doen, hebben uiteindelijk geholpen.
Er kwam een hond. Basje de rode cockerasielspaniel.  Basje is niet lang bij ons geweest. Hij beet. Eerst mij, toen mijn moeder en later ook mijn vader. Basje ging terug naar het asiel. Hij is niet meer naar een ander huis gegaan….
Toen volgde Nasja, een kruising foxterrier/greyhound. Ook een asielhond. Was gék op katten, en op alles wat bewoog in het bos.  Vijftien jaar lang een geweldige hond aan gehad. We deden maar wat. En het ging (meestal) goed.
Pas jaren later kwam er mijn eerst eigen hond. Een blonde labrador. Een herplaatser. En toen werd het zaadje geplant. Eindelijk ging ik er werk van maken om ‘iets met dieren’ te gaan doen. In 2011 startte ik met de opleidingen tot gedragstherapeut en speurinstructeur en stapte in de wondere hondenwereld.  In 2012 trok ik mijn stoute schoenen aan, diende mijn ontslag in bij mijn vaste baan, deed mijn schoenen weer uit en sprong in het diepe: Dogadvice was geboren!

Mijn reis in hondenland

Daar in 2012 begon dus het grote avontuur en startte ik mijn speurhondenschool. Ik begon met een klein aantal cursisten, maar dat werden er al heel snel zo veel dat ik nee moest gaan verkopen. En ondertussen zoog de spons die ik was, zoveel mogelijk kennis op tijdens de opleidingen en cursussen die ik in de loop der jaren volgde (en nu nog regelmatig volg).
Deze kennis zorgde er, samen met de ervaring die opdeed voor, dat ik mijn lessen steeds meer aanpaste en finetunede. Mijn praktijkspeurlessen hebben in bijna 10 jaar dan ook een enorme inhoudelijke groei doorgemaakt. En ook op het gebied van het neuswerk stond mijn ontwikkeling niet stil. Mijn visie nam steeds duidelijkere vormen aan, het pad werd beter zichtbaar. En er volgde een missie:

Mijn visie & missie

Bij zowel praktijkspeuren als bij K9-neuswerk heb ik als uitgangspunt honden zo zelfstandig mogelijk te laten werken, met dus zo min mogelijk aangeleerd gedrag, inmenging en/of sturing van de handler. Ik wil een zo natuurlijk mogelijk speur/zoekgedrag bij hen zien. De hond doet waar hij goed in is, en de handler heeft als taak het zoekgedrag te lezen. Als een hond mag zoeken op zijn eigen manier, beleeft hij daar veel plezier aan en wil niets liever meer! Daarnaast zal de hond weinig fouten maken, want hij werkt puur, zonder aangeleerde truukjes.

Het is niet zo moeilijk om jullie in de lessen bij het speuren of K9-neuswerk gewoon ‘het kunstje’ aan te leren. Aan de hond én aan de eigenaar. Maar snáp je dan eigenlijk wel waaróm jouw hond doet wat hij doet, of waarom hij het juist níet doet? Neuswerk (speuren én K9-neuswerk) is veel meer dan een kunstje. Je kunt er enorm veel informatie over je hond uit halen en op die manier leren over hoe je jouw hond het beste kunt begeleiden. Ook in het dagelijks leven. Dat is ook de reden waarom ik niet zo van de wedstrijden, diploma’s en competities ben. Daar wordt vaak het eindresultaat, het papiertje, het winnen als doel gezien. En het is niet de hónd die gaat voor dat diploma of voor die beker. Dat zijn de eigenaren.
Dat neemt niet weg dat ik wel in ben voor meetmomenten. Want we trainen natuurlijk wel op een professionele manier. En meten is weten. Weten of jullie als team al toe zijn aan de volgende trainingsstap. Maar daar hoeft wat mij betreft geen trofee aan gekoppeld te zijn.

Mijn missie: jou via praktijkspeuren en/of K9-neuswerk nog meer inzicht geven in het karakter, de emotionele status en persoonlijkheid van jouw hond. Zodat jullie samen als een dreamteam door het leven kunnen blijven gaan. En hier uiteraard heel veel plezier aan beleven!

Ik ben mijn detectiecarrière begonnen met leermethoden die uit de professionele detectiewereld komen. De wereld van de drugshonden, de politiezoekhonden. Er wordt in die wereld veel gewerkt met goed te motiveren, vaak highdrive honden. Honden die op een strakke, en soms langdurige manier de bronnen verwijzen. Indrukwekkend om te zien, maar is dit wel nodig/wenselijk?
En werkt die methode ook voor de wat meer gevoelige honden? De honden met ‘een verhaal’ zeg maar? Ik liep in de lessen, die ik inmiddels al een tijd gaf, tegen barrières aan. Iets klopte er gevoelsmatig niet voor mij, maar ik kon er de vinger niet opleggen.

K9 Nose Work®

Tot het moment dat ik in aanraking kwam met een andere vorm van detectie, de sport K9 Nose Work®. Ik ben lessen gaan volgen bij Stacy Barnett. En alles viel op zijn plaats. Stacy heeft een benadering van het werken met honden in het neuswerk die mij past als een handschoen. Een match made in heaven dus. De hond en zijn emotie/karakter wordt als uitgangspositie genomen, NIET het resultaat. Helemaal mijn ding dus. Ik combineer veel facetten van haar aanpak met die van de professionele detectiewereld en mijn eigen kennnis en ervaring op het gebied van hondengedrag en dat hier en daar met een vleugje humor. En dan komt daar iets eigens uit. Iets waar ik voor de volle 100% achter kan staan en waar ik gewoon blij van word. Ik neem jullie daar graag in mee. Durf je het aan?

“Het is de geur die de hond traint,
niet de handler”

stacy barnett

Mijn eigen honden

Xena de labrador was mij eerste eigen hond. En mijn ‘uitprobeerhond’.  Ik heb veel met en van haar geleerd. Pebbles de Hollandse Smous is een kleine spring-in-het-veld met een topneusje. Een heel ander beestje. En toen Xena overleed was het niet meer dan normaal dat er een nieuw maatje voor haar kwam. En dat werd Nouschka. From Russia…… Een buitenlander dus.
Echt een ander verhaal. Ik snapte in het begin niks van haar. Ze is zelfstandig, zeer alert, heeft een TOPneus, snel geprikkeld, maar o zo gevoelig. Vindt werken geweldig maar moet echt daarin begeleid worden want een rem heeft ze niet. Ze heeft er zeker mede voor gezorgd dat ik me meer honden ‘met een verhaal’ ben gaan verdiepen, en daar in mijn werk ook extra aandacht voor heb.
Kortom: het is nooit saai hier in  en rondom huize Hagen.

 

Hoe ik werk

Het spreekt voor zich dat er in de lessen NIET gewerkt wordt met dwang, straf of intimidatie.  Speuren en neuswerk bij Dogadvice is leuk, prettig, uitdagend, motiverend en soms zelfs therapeutisch. 

Eerlijk

In mijn lessen krijg je altijd een eerlijk antwoord op je vragen. Ook als het antwoord niet is wat je verwachtte. Ik vertel wat de mogelijkheden, maar ook wat de onmogelijkheden zijn. 

Hondenwelzijn

Daar kan ik heel kort in zijn:
hondenwelzijn staat bij Dogadvice  helemaal bovenaan het prioriteitenlijstje. Sterker nog, het is de leidraad voor de lessen….

Neuswerk = Maatwerk

Ik kijk naar wat binnen de lessen mogelijk is voor hond én handler. Wat kunnen jullie als team aan, zowel op mentaal als op lichamelijk gebied. Zodat het leuk is en blijft voor jullie beiden.

Gratis eerste K9-neuswerkles! 

Om jullie al een beetje kennis te laten maken met het K9-neuswerk kun je thuis al de eerste neuswerkles volgen. Deze theorieles is ook echt de eerste les van de online K9-neuswerkmodules. In deze les lees je ook wat je allemaal kunt gaan leren in de lessenserie. Dus wat let je? Aanmelden en beginnen maar!