De Roemeense neus

May 11, 2023 | Gedrag, K9-neuswerk, Praktijkspeuren

Lees hier Sam’s verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet!

Hoe Ozzy in haar leven kwam

Once in a time, om precies te zijn zo’n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar Nederland. Zij kwam bij mij terecht via een stichting. Wat het allemaal echt in zou houden, zo’n Roemeense hond had ik niet van te voren gehoord, gelezen of bedacht.
Dat mijn schattige piraat (ze heeft een zwarte vlek om 1 oogje) geen huishond, een brok onzekerheid was met een behoorlijke angst om alleen te zijn.. heejjjj dat plaatje had ik even niet helemaal paraat.
Mijn zoektocht rondom kennis over de hond, gedrag, emoties, zintuigen is wel hier begonnen. En wat een prachtige zoektocht is dit tot nu toe. Een zoektocht waarbij ik vanuit de behoefte van de hond heb leren kijken. Het begon allemaal met een consult aan huis van Lisette somhorst.. daarna een opleiding NDTE en vele workshops en seminars.
Van mijn interesse mijn werk mogen maken en keer op keer verrast worden door een prachtig mooi wezen met al hun complexiteit; de hond zoals hij of zij in hun uniekiteit(is dat een woord? Geen idee, nu wel) is.
En een van mijn heldinnen in dit verhaal is Renate, mijn speurjuf van Dogadvice.

Goud!

Renate die mij een jaar of 3 geleden is gaan helpen om mijn prachtige witte stinkerd (nog elke keer weer) beter te gaan begrijpen en lezen doormiddel van k9neuswerk en later tot aan heden aan toe hebben we de switch gemaakt naar praktijkspeuren.
En dit… dit jongens en meisjes, is GOUD! Goud om je hond te leren lezen als de beste, goud om je hond zijn of haar zelfvertrouwen te boosten, uitdagingen aan te leren gaan, rust in het koppie van de hond te creëren en als team samen te leren werken.
Als ik kijk naar hoe ik begon met Ozzy.. Ozzy vond eigenlijk alles maar spannend, inclusief de speurjuf. De lessen die Renate had voorbereid liepen maar zelden als gepland. Ozzy had haar eigen bijzondere maniertjes en ook haar eigen wil. Iets teveel afleidende prikkels en het was klaar. Enge obstakels of passanten, klaar.. steeds samen een zoektocht kijkende naar wat ze aankon en liet zien. Voor thuis kreeg ik huiswerk, zodat het vanuit vertrouwde omgeving steeds meer duidelijk werd wat er van Oz verwacht werd en ze er sneller vertrouwd mee kon raken.

Transformatie

En toen begon de transformatie.. Daar waar ze snel op gaf wanneer ze schrok, begon ze steeds sneller te herstellen en weer aan het werk te gaan.
Ze zocht minder bevestiging bij mij en werd steeds minder afstandelijk naar Renate.
Wel kwam er bij kijken dat ze ook nog eens snel verveeld raakte en dat Renate constant moest spelen met haar lessen. En tussen de lessen door ging ik het geoefende op andere plekken doorzetten (parkeerplaatsen met afleiding) en ook daar zag ik vooruitgang. Meer focus, minder bezig met de omgeving, meer vanuit eigen kracht keuzes maken en minder “leunend” op mij.
Ik begon ook een sneller herstel te merken bij andere momenten die ze voorheen spannend vond en dat ze daar zelf bewuster andere keuzes in ging maken, zag haar sneller zelf uit situaties lopen, WAUW!!

Praktijkspeuren

Op een gegeven moment hebben we de omschakeling moeten maken naar praktijkspeuren in de bossen, maar manmanman met die keuze ben ik echt heel blij! Begonnen met het zoeken naar Renate zelf, want andere spoorlopers dat was nog niet haalbaar. Renate was in het begin eigenlijk nog niet veilig genoeg om naar te speuren maar de frikadellen maakte dat ze het toch wel wilde gaan proberen.
We hebben 2 maanden nodig gehad om Ozzy haar zoekgedrag wat uit te puzzelen, want dat ging natuurlijk niet geheel volgens het speurboekje, maar door observatie, kennis en kunde rondom speuren vanuit Renate begonnen we haar beter te begrijpen en ook beter te zien wat haar drive aanwakkerde.
Ze werd steeds losser en steeds meer eager om aan het werk te gaan. Er ontstond zowaar een werkdrive!! En elke keer wanneer ze de zoektocht voltooide zagen we haar plezier en haar drive groeien. En nu zijn we gestart met een andere spoorloper die ze moet zoeken, weliswaar nog wel een bekende maar ze laat enorme sprongen zien in focus, volhardendheid en in zelfvertrouwen. Wanneer ze bezig is zijn andere prikkels steeds minder eng en andere honden negeert ze gewoon.

Theoretische onderbouwing

En door de theoretische onderbouwde kennis die ik vanuit Renate krijg tijdens het speuren zet ze mij ook aan het denken en ben ik niet zomaar wat aan het doen, maar zeer bewust bepaalde handelingen in aan het zetten om Ozzy te ondersteunen.
Ik merk echt dat het speurwerk zoveel goeds doet en ik raad het echt voor iedere hond aan, maar in het bijzonder juist voor de honden met een verhaal. Het kan zoveel bijdragen aan het leren maken van keuzes, het leren denken, een groeiend zelfvertrouwen, vergroten van zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en leren herstellen.
En dan gun ik ook iedere begeleider een juf zoals Renate, gepassioneerd, bomvol met kennis en kunde, zodat je zelf ook uitgedaagd wordt en dat je ook echt weet wat je aan het doen bent en waar je allemaal rekening mee moet houden (geloof me, das best veel hahaha).


Liefs Sam

Meer lezen over de therapeutische werking van Praktijkspeuren? Lees dan dit artikel dat Renate heeft geschreven voor de hondenwebsite Doggo.

Recente blogposts

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Ik mag weer! 27 Augustus. Het regent. Fijn! Dat betekent dat we heerlijk speurweer hebben en dat de lessen praktijkspeuren dus kunnen doorgaan. Vandaag kwam Bennie from Bulgaria weer speuren. Het is al weer weken geleden dat hij er voor het laatst was. Zou hij nog...

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

Verhuizen is heftig... Elke maand verhuizen er veel honden naar een nieuwe stek. De redenen daarvoor zijn legio. Maar dat is niet het onderwerp van dit schrijven. Dat het er véél zijn is een feit. En een groot deel van deze adoptiehonden komt uit het buitenland....

Werken met geur, het is even schakelen

Werken met geur, het is even schakelen

Ochtendritueel Het is maandagochtend. Bello ligt nog wat te doezelen in zijn mand. Maar hij ziet dat zijn mens druk in de weer is met een rugzak, voertjes (VOERTJES!!??), een fles water, een drinkbak en dan loopt ze naar de gang en doet die éne jas aan!! Yesss! Feest!...