SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

Jul 11, 2023 | Praktijkspeuren

Verhuizen is heftig…

Elke maand verhuizen er veel honden naar een nieuwe stek. De redenen daarvoor zijn legio. Maar dat is niet het onderwerp van dit schrijven. Dat het er véél zijn is een feit. En een groot deel van deze adoptiehonden komt uit het buitenland.

Honden die van huis gaan veranderen, of nog extremer, van lánd en huis gaan veranderen, krijgen het soms behoorlijk voor hun kiezen. En niet de honden alleen. De nieuwe eigenaren (of begeleiders, dat klinkt een stuk vriendelijker), krijgen te maken met een hond met een verhaal. En vaak is dat verhaal niet helemaal of helemaal níet bekend. Men is niet altijd juist voorgelicht door de vorige eigenaar of stichting en helaas schort het ook nog vaak aan de begeleiding die wordt geboden bij een plaatsing.

De eerste maanden

De eerste periode heeft zo’n ‘verhuishond’ rust, duidelijkheid en vooral het zich veilig kunnen voelen nodig. Als ze pas bij je wonen zijn ze nog niet ‘zichzelf’. Je ziet wellicht

  • een hond die bang is voor mensen, honden, verkeer, geluiden, noem het maar op
  • een hond die helemaal lijkt te zijn afgesloten van de buitenwereld, hij zit als het ware in zijn eigen ‘bubbel’
  • een hond die zich liever terugtrekt, geen contact met jou zoekt, terwijl je hem het liefst wilt knuffelen, want hij is nu toch veilig bij jou!?
  • een hond die niet gewend is om aan een lijn te worden uitgelaten of in een huis te slapen.
  • of een hond die zo op het eerste gezicht wel okee lijkt te zijn, maar waar je gewoon geen hoogte van kunt krijgen
  • of een hond die door alles wat hij heeft meegemaakt enorm overprikkeld is geraakt en zijn rust niet meer kan vinden
  • en vergeet de hond niet die zich aan je vastklampt en je niet meer uit het oog verliest. Hij wil geen minuut meer zonder jou zijn
  • een hond die totaal niet zindelijk is

En dan denk je heel misschien wel, ‘waar ben ik aan begonnen’……. Zo’n verhuizing is niet alleen voor de hónd heftig.

En daarom zijn WIJ er om je daarbij te begeleiden. We willen graag iets extra’s betekenen voor deze honden en hun mensen. Wij kunnen er allebei over meepraten hoe het is om met een buitenlandse verhuishond te leven.
‘Wij’ bestaat uit Sam Smits, van Sam’s Hondenservice en ondergetekende, Renate Hagen van Dogadvice.

Hoe gaan we jullie helpen?

SpeurlesPLUS voor adoptiehonden

Ik, Renate van Dogadvice ga met ingang van september 2023 een aantal extra speurlessen per maand speciaal reserveren voor adoptiehonden. Honden geadopteerd binnen Nederland of vanuit het buitenland. De honden met een verhaal dus. Speuren is een fantastisch instrument om deze honden te helpen uit hun schulp te komen en weer vertrouwen in zichzelf en de omgeving te krijgen. Tijdens deze speurlessen zal er ook extra aandacht zijn voor (gedrags)vragen die niet over speuren gaan. SpeurlesPLUS dus eigenlijk.
Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Sam’s coaching

Maar na de speurles gaan jullie weer naar huis. En daar kunnen toch ook nog zaken spelen waarbij je wel wat hulp/advies kunt gebruiken. Sam gaat samen met jou kijken waar je behoefte aan hebt. Je kunt in losse begeleidingssessies bij jou thuis een bepaald vraagstuk met haar bespreken. Dan kan via Sam’s Coaching.
Heb je vooral behoefte aan begeleiding tijdens het wandelen/op pad gaan met je hond, dan kan dat via een losse wandelcoachsessie. Of een traject wandelcoaching. Soms is het verstandiger om eerst te starten met de begeleiding van Sam, om daarna door te stromen naar de speurlessen bij Dogadvice.

Speuren is geen wondermiddel. Het kan wél ondersteunend werken in bij een gedragsbegeleidingsplan. Lees ook nog even dit artikel over de therapeutische werking van praktijkspeuren dat ik een tijd geleden voor Doggo.nl schreef.

Voor informatie en aanmelden voor speurlessen voor (buitenlandse) adoptiehonden ga je naar de website van Dogadvice. Voor informatie over de diensten van Sam ga je naar de website van Sam’s Hondenservice.

Met samenwerken kom je verder!

Recente blogposts

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Ik mag weer! 27 Augustus. Het regent. Fijn! Dat betekent dat we heerlijk speurweer hebben en dat de lessen praktijkspeuren dus kunnen doorgaan. Vandaag kwam Bennie from Bulgaria weer speuren. Het is al weer weken geleden dat hij er voor het laatst was. Zou hij nog...

De Roemeense neus

De Roemeense neus

Lees hier Sam's verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet! Hoe Ozzy in haar leven kwam Once in a time, om precies te zijn zo'n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar...

Werken met geur, het is even schakelen

Werken met geur, het is even schakelen

Ochtendritueel Het is maandagochtend. Bello ligt nog wat te doezelen in zijn mand. Maar hij ziet dat zijn mens druk in de weer is met een rugzak, voertjes (VOERTJES!!??), een fles water, een drinkbak en dan loopt ze naar de gang en doet die éne jas aan!! Yesss! Feest!...