Welke speurlijn, welk speurtuig?

Dec 27, 2020 | Praktijkspeuren

Waaraan moet een goed speurtuig voldoen?

  • het tuig is soepel en comfortabel, knelt of snijdt niet en de buikband zit niet in de oksels
  • het tuig is op meerdere plaatsen verstelbaar
  • het tuig heeft een ring op de bovenkant van het tuig, tussen, of net achter de schouderbladen
  • het tuig heeft een Y-vormige voorkant die niet drukt op de luchtpijp, maar wel steun geeft op het borstbeen (dwarse borstbanden drukken vaak wel op de luchtpijp)
  • het tuig heeft een dusdanige sluiting waarbij je het tuig zonder problemen aan kunt doen, of je hond erin kunt laten stappen


Welk tuig is geschikt?

Vooral op het gebied van tuigen is er zoveel op de markt, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Elk tuig is weer geschikt voor een ander doel.
Toch is er niet 1  specifiek tuig aan te wijzen dat het best geschikt is voor het speuren. Elke hond heeft weer een andere bouw, waardoor het ene tuig hem als gegoten zit, terwijl het andere tuig niet past. Daarom is het erg belangrijk dat je een tuig eerst gaat passen met je hond, voordat je het aanschaft.

Waar moet ik nog meer op letten?

Het speurtuig is de werkoutfit van de hond. Dat betekent dat wanneer de lijn van de halsband wordt overgeklikt aan dit tuig, de hond weet dat hij aan het werk gaat en dus mag trekken aan de lijn.
Je hebt net op de hondenschool maanden je best gedaan om je hond te leren dat hij netjes aan een slappe lijn mee moet lopen, en nu krijgt hij een vrijbrief om te trekken!

Daarom gebruiken we een apart tuig voor het speuren en een ander tuig (met andere pasvorm) voor wanneer hij niet aan het werk is. Het speurtuig gaat na het speuren de kast in, en komt er pas weer uit bij de volgende speurles/speursessie.
Wanneer je hond normaal gesproken alleen een halsband om heeft is de boodschap:
lijn aan de halsband is = netjes meelopen
lijn aan het tuig = werk.

Je hond heeft heel snel in de gaten wanneer hij zijn werktuig, en wanneer hij zijn ‘vrijetijdstuig’ aan heeft. Hij weet dan ook heel goed wanneer hij wél en wanneer hij niet mag trekken aan de lijn! Daarnaast is ook de context anders wanneer hij aan het werk gaat. Dat begint thuis al zodra je je tas met speurspullen te voorschijn haalt: Het is feest! jullie gaan speuren!

Welke merken zijn geschikt?

Zoals gezegd zijn er meerdere tuigen geschikt als speurtuig. Je kijkt naar welk tuig de beste pasvorm voor je hond heeft, en welk tuig jou het meeste aanspreekt. En natuurlijk speelt de portemonnee ook een rol…
Zelf ben ik erg gecharmeerd van de tuigen van DOG COPENHAGEN en van NIGGELOH. Ook de tuigen van FURKA zijn zeer geschikt.
Wil je meer lezen over tuigen voor algemeen gebruik, dan verwijs ik je graag naar dit artikel.


Hoe wen ik mijn hond aan een tuig?

Niet alle honden zijn gewend aan een tuig. De ene hond vindt het prima als het tuig wordt omgedaan, terwijl een andere hond het misschien wel heel spannend vindt. We willen dat de speurlessen vanaf het begin af aan een feestje zijn voor je hond!
Dus als jouw hond nog niet gewend is aan een tuig dan is het raadzaam dit thuis eerst te oefenen. In het filmpje hieronder wordt duidelijk uitgelegd hoe je dit kunt aanpakken.

De speurlijn

Bij de keuze voor een speurtuig kijken we naar het comfort voor de hond, bij de keuze voor een speurlijn kijken we daarnaast ook naar het comfort voor de handler.
De breedte/dikte van de lijn pas je natuurlijk aan aan het formaat van de hond. Bij een Chihuahua werk je met ander materiaal dan bij een forse Herdershond. In de praktijk zijn de lijnen van biothane het meest praktisch gebleken

Waaraan moet een speurlijn voldoen?

  • de lijn is 10 meter lang voor onverhard speuren
  • de lijn is 6 meter lang voor verhard speuren
  • de lijn heeft geen lus aan het uiteinde
  • de lijn heeft voldoende grip en snijdt niet in de handen (lijnen van 100 % nylon zijn daarom niet geschikt)
  • de lijn heeft een stevige musketonhaak die niet vanzelf open gaat

De keuze in speurlijnen is erg groot. Ik heb goede ervaringen met het materiaal van Speurlijn.nl.

Renate

Deel dit artikel op:

Recente blogposts

De Roemeense neus

De Roemeense neus

Lees hier Sam's verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet! Hoe Ozzy in haar leven kwam Once in a time, om precies te zijn zo'n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar...

Werken met geur, het is even schakelen

Werken met geur, het is even schakelen

Ochtendritueel Het is maandagochtend. Bello ligt nog wat te doezelen in zijn mand. Maar hij ziet dat zijn mens druk in de weer is met een rugzak, voertjes (VOERTJES!!??), een fles water, een drinkbak en dan loopt ze naar de gang en doet die éne jas aan!! Yesss! Feest!...