Welk speurtuig, welke speurlijn?

dec 27, 2020 | Praktijkspeuren

Waaraan moet een goed speurtuig voor praktijkspeuren voldoen?

  • het is belangrijk dat het speurtuig  soepel en comfortabel is, niet knelt of snijdt en dat de buikband niet in de oksels zit
  • het is fijn als het tuig op meerdere plaatsen verstelbaar is
  • er zit een ring op de bovenkant van het tuig, tussen, of net achter de schouderbladen
  • het tuig heeft een Y-vormige voorkant die niet drukt op de luchtpijp, maar wel steun geeft op het borstbeen (dwarse borstbanden drukken vaak wel op de luchtpijp)
  • het speurtuig heeft een dusdanige sluiting waarbij je het tuig zonder problemen aan kunt doen, of je hond erin kunt laten stappen


Welk speurtuig is geschikt?

Op het gebied van tuigen is er zoveel op de markt, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Elk tuig is weer geschikt voor een ander doel.
Toch is er niet 1  specifiek tuig aan te wijzen dat het best geschikt is voor het speuren. Elke hond heeft weer een andere bouw, waardoor het ene tuig hem als gegoten zit, terwijl het andere tuig niet past.  Aan een tuig waarmee de hond speurt worden andere eisen gesteld dan aan een gewoon wandeltuig. Bij speuren komen er andere (grotere) krachten op het tuig waardoor bij sommige gewone wandeltuigen het ‘Y’ deel aan de voorkant van het tuig naar boven schuift en de luchtpijp dicht drukt. Je hoort dan een raspende ademhaling bij de speurende hond. Het spreekt voor zich dat dit niet prettig is voor de hond!

Ik krijg uiteraard vaak de vraag welk tuig men moet kopen voor de lessen. Maar daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Ik kan je ook niet adviseren welke spijkerbroek het beste voor jou is!
Daarom werk ik samen met een specialist op het gebied van hondentuigen : Barbara Dorren van B-Dog en 4dox-Nederland. Barbara kan je een passend advies geven voor jouw hond. Er zijn standaard (verstelbare) tuigen, maar soms is maatwerk de beste optie.

Op onderstaand filmpje is duidelijk te zien wat het effect is van de verschillende typen tuigen op de bewegingsvrijheid van de hond.

Wandelen zonder trekken en praktijkspeuren

Het speurtuig is de werkoutfit van de hond. Dat betekent dat wanneer de lijn van de halsband wordt overgeklikt aan dit tuig, de hond weet dat hij aan het werk gaat en dus mag trekken aan de lijn.
Je hebt net maandenlang je best gedaan om je hond te leren dat hij netjes aan een slappe lijn mee moet lopen, en nu krijgt hij een vrijbrief om te trekken!

Daarom gebruiken we een apart tuig voor het speuren en een ander tuig (met andere pasvorm) voor wanneer hij niet aan het werk is. Het speurtuig gaat na het speuren de kast in, en komt er pas weer uit bij de volgende speurles/speursessie.
Wanneer je hond normaal gesproken alleen een halsband om heeft is de boodschap:
lijn aan de halsband is = netjes meelopen
lijn aan het tuig = werk.

We gebruiken dus een ander soort tuig voor je hond als hij gaat speuren, maar ook de context speelt een grote rol. Je hond heeft heel snel in de gaten dat jullie gaan speuren. Dat begint thuis al zodra je je tas met speurspullen tevoorschijn haalt. En ook de startroutines bij het speuren laten de hond weten dat HIJ nu het voortouw mag nemen en dus mag trekken aan de lijn.
Er zijn honden die het niet prettig vinden om een halsband om te hebben. Dat is geen probleem. We creëren dan een andere duidelijke startroutine voor deze speurhond, zodat het op een andere manier duidelijk wordt wanneer hij/zij aan het werk mag.

Welke merken zijn geschikt?

Zoals gezegd zijn er meerdere tuigen geschikt als speurtuig. Je kijkt naar welk tuig de beste pasvorm voor je hond heeft, en welk tuig jou het meeste aanspreekt. En natuurlijk speelt de portemonnee ook een rol…
Zelf ben ik erg gecharmeerd van de tuigen van Happy Dog en Atelier d’Ellis. Deze tuigen zijn onder andere verkrijgbaar bij B-dog
Heb je een hond met een wat andere lichaamsbouw, bijvoorbeeld een Teckel of jachthond met een vooruitstekend borstbeen dan is het wellicht beter om een speurtuig op maat te laten maken. Dan kan bijvoorbeeld bij 4dox Nederland.

Hoe wen ik mijn hond aan een tuig?

Niet alle honden zijn gewend aan een tuig. De ene hond vindt het prima als het tuig wordt omgedaan, terwijl een andere hond het misschien wel heel spannend vindt. We willen dat de speurlessen vanaf het begin af aan een feestje zijn voor je hond!
Dus als jouw hond nog niet gewend is aan een tuig dan is het raadzaam dit thuis eerst te oefenen. In het filmpje hieronder wordt duidelijk uitgelegd hoe je dit kunt aanpakken.

De speurlijn

Bij de keuze voor een speurtuig kijken we naar het comfort voor de hond, bij de keuze voor een speurlijn kijken we daarnaast ook naar het comfort voor de handler.
De breedte/dikte van de lijn pas je natuurlijk aan aan het formaat van de hond. Bij een Chihuahua werk je met ander materiaal dan bij een forse Herdershond. In de praktijk zijn de lijnen van biothane het meest praktisch gebleken

Waaraan moet een speurlijn voldoen?

  • de lijn is 10 meter lang voor onverhard speuren
  • de lijn is 6 meter lang voor verhard speuren (voor beginners, ervaren handlers werken hier ook met een lijn van 10 meter)
  • de lijn heeft geen lus aan het uiteinde
  • de lijn heeft voldoende grip en snijdt niet in de handen (lijnen van 100 % nylon zijn daarom niet geschikt)
  • de lijn heeft een stevige musketonhaak die niet vanzelf open gaat

De keuze in speurlijnen is erg groot. Ik heb goede ervaringen met de biothane lijnen van JJStitches . Binnenkort komen er ook diverse biothaanlijnen in het assortiment van B-dog.

Veel speurplezier samen!

speurtuig

Deel dit artikel op:

Recente blogposts

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Praktijkspeuren met Bennie de Bulgaar

Ik mag weer! 27 Augustus. Het regent. Fijn! Dat betekent dat we heerlijk speurweer hebben en dat de lessen praktijkspeuren dus kunnen doorgaan. Vandaag kwam Bennie from Bulgaria weer speuren. Het is al weer weken geleden dat hij er voor het laatst was. Zou hij nog...

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

SpeurenPLUS voor (buitenlandse) adoptiehonden

Verhuizen is heftig... Elke maand verhuizen er veel honden naar een nieuwe stek. De redenen daarvoor zijn legio. Maar dat is niet het onderwerp van dit schrijven. Dat het er véél zijn is een feit. En een groot deel van deze adoptiehonden komt uit het buitenland....

De Roemeense neus

De Roemeense neus

Lees hier Sam's verhaal over wat het K9-neuswerk en later het Praktijkspeuren voor Ozzy en haar heeft gedaan, en nog steeds doet! Hoe Ozzy in haar leven kwam Once in a time, om precies te zijn zo'n 4,5 jaar geleden, kwam er een Roemeens hondje met de bus naar...