op weg naar meer (zelf)vertrouwen

Speuren voor (buitenlandse) adoptiehonden

Als  er een adoptiehond bij je komt wonen is dat voor beide partijen wennen. Met speurenPLUS- lessen gaan we je daarbij helpen, zodat jullie samen verder kunnen op de weg die voor jullie ligt.

verhuizen is pittig

Aan de slag met je adoptiehond

Honden die van huis gaan veranderen, of nog extremer, van lánd en huis gaan veranderen, krijgen het soms behoorlijk voor hun kiezen. En niet alleen de honden. De nieuwe eigenaren (of begeleiders, dat klinkt een stuk vriendelijker), krijgen te maken met een hond met een verhaal. En vaak is dat verhaal niet helemaal of helemaal níet bekend.

De eerste periode heeft zo’n ‘verhuishond’ rust, duidelijkheid en vooral het zich veilig kunnen voelen nodig. Als ze pas bij je wonen zijn ze nog niet ‘zichzelf’. Je ziet wellicht

  • een hond die bang is voor mensen, honden, verkeer, geluiden, noem het maar op
  • een hond die helemaal lijkt te zijn afgesloten van de buitenwereld, hij zit als het ware in zijn eigen ‘bubbel’
  • een hond die zich liever terugtrekt, geen contact met jou zoekt, terwijl je hem het liefst wilt knuffelen, want hij is nu toch veilig bij jou!?
  • een hond die niet gewend is om aan een lijn te worden uitgelaten of in een huis te slapen.
  • of een hond die zo op het eerste gezicht wel okee lijkt te zijn, maar waar je gewoon geen hoogte van kunt krijgen
  • of een hond die door alles wat hij heeft meegemaakt enorm overprikkeld is geraakt en zijn rust niet meer kan vinden
  • en vergeet de hond niet die zich aan je vastklampt en je niet meer uit het oog verliest. Hij wil geen minuut meer zonder jou zijn
  • een hond die totaal niet zindelijk is

En dan denk je heel misschien wel, ‘waar ben ik aan begonnen’…….

In de maanden die volgen zul je gaan merken dat de hond steeds meer zichzelf wordt. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. En sommige honden vinden de aanpassing aan onze maatschappij gewoon heel erg moeilijk om mee te dealen. Gelukkig zijn er ook genoeg honden waarbij de overgang van buitenland naar Nederland wél goed verloopt. Maar ook dan kun je nog tegen onverwachte dingen aanlopen.

En daarom zijn WIJ er om je daarbij te begeleiden. We willen graag iets extra’s betekenen voor deze honden en hun mensen.
‘Wij’ bestaat uit Sam Smits van Sam’s coaching voor mens en hond, Barbara van Dorren van B-dog en ondergetekende, Renate Hagen.
Samen bestrijken we een heel groot deel van Noord-Brabant!

even voorstellen

Wie is Sam?

Ik ken Sam al lange tijd. Ze volgde K9-neuswerklessen bij me volgt nu met haar buitenlandse hond Ozzy al weer een paar jaar praktijkspeurles. Sam is gedegen geschoold en is gespecialiseerd in het begeleiden van buitenlandse honden en hun begeleiders. Sam is gevestigd in Helmond en werkt in de regio Oost-Eindhoven, Beek en Donk, Bakel, Deurne, Helmond, Asten, Someren, Geldrop-Mierlo, Nuenen.
Lees hier het verhaal van wat K9-neuswerk en praktijkspeuren voor Sam en haar Roemeense hond Ozzy hebben betekend.

Begeleiding door Sam

Sam gaat samen met jullie kijken waar jullie behoefte aan hebben. Je kunt in losse begeleidingssessies een bepaald vraagstuk met haar bespreken. Dan kan via Sam’s Hondenraad.
Heb je vooral behoefte aan begeleiding tijdens het wandelen/op pad gaan met je hond, dan kan dat via een losse wandelcoachsessie. 

 

even voorstellen

Wie is Barbara?

Ook de ervaring, achtergrond en visie van Barbara past heel goed in het plaatje. Ze heeft diverse opleidingen gevolgd die hetzelfde gedachtegoed uitdragen. Ze is de begeleidster van Spaanse verhuishond Eddy. En ook zij speuren al geruime tijd bij Dogadvice. Ze begeleidt in haar bedrijf B-dog honden met hun mensen op haar eigen unieke manier:

We geven je inzicht over hoe je hond zich voelt. Waarom hij zich gedraagt zoals hij zich gedraagt. Door ons aan te passen aan wat de hond ons vertelt, verandert gedrag als vanzelf. De kracht van B-Dog is die vertaalslag te maken, aan mensen die bereid zijn te luisteren naar (de behoeften) van hun hond. Je leert zelf te gaan herkennen wat goed is voor je hond, zonder enige vorm van dwang, commando’s of trainen.

Begeleiding door Barbara

Ook Barbara geeft begeleiding op maat. Dan kan variëren van een losse sessie om eens met haar te sparren, maar dat kan ook een volledig gedragstraject zijn. Of je kunt kiezen voor gedragswandelingen of sociale wandelingen

Daarnaast is ze het nieuwe gezicht van de webshop 4dox Nederland waarin je o.a. wandel- en speurtuigen op maat voor jouw hond kunt laat maken. Barbara is gevestigd in Middelbeers en begeleidt honden met hun mensen in de regio West-Eindhoven, Best, Hilvarenbeek, Moergestel, Reusel, Tilburg, Eersel, Veldhoven 

werkwijze

Hoe gaan we jullie helpen?

  • Met de speciale speurlesPLUS voor de (buitenlandse) adoptiehond bij Renate van Dogadvice
  • En de mogelijkheid om deze speurlessen aan te vullen met speciale begeleiding  voor de (buitenlandse) adoptiehond bij je thuis door Sam of Barbara.
  • Op termijn is er de mogelijkheid om het praktijkspeuren uit te breiden met een andere vorm van neuswerk: K9-Neuswerk. Dit is een programma dat je thuis online kunt volgen. Je kunt hier alvast een kijkje nemen

De speciale speurlessen

Deze lessen worden op dezelfde wijze gegeven als de ‘reguliere’ speurlessen, maar de volgorde van de stappen kan anders zijn. De handler zal ook starten met de verplichte theorieles want ik vind het belangrijk dat je weet waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Het zou kunnen dat er bij de eerste les nog niet gespeurd kan worden omdat dat eenvoudigweg nog té spannend is voor jouw adoptiehond. De stapjes kunnen in bepaalde gevallen heel klein zijn. Jouw hond geeft het tempo aan!
Tijdens deze speurlessen zal er ook extra aandacht zijn voor (gedrags)vragen die niet over speuren gaan. SpeurlesPLUS eigenlijk.

In de 13 jaar dat ik nu speurles geef heb ik tijdens de speurlessen veel honden mentaal zien groeien:

Ze mogen zelfstandig werken, dat geeft een KICK.
Ze mogen doen waar ze van nature voor gemaakt zijn en goed in zijn, dat geeft een KICK.
Ze merken dat ze succes hebben in wat ze aan het doen zijn, ze vinden keer op keer de verstopte persoon. Dat geeft een KICK.
En daarom willen ze het vaker doen, ze willen dat geluksgevoel weer ervaren, ze raken ‘verslaafd’, ze ervaren steeds die KICK.

Maar niet de hond groeit mentaal, ook de begeleider ervaart deze KICK, omdat hij zijn hond zo ziet genieten, niet meer om ziet kijken, niet meer steeds om hulp ziet vragen. Hij voelt steeds meer powerrrrr door de speurlijn heen, als zijn hond aan het werk mag. En hij gaat steeds meer vertrouwen hebben in zijn hond, omdat hij ziet dat zijn hond wéét waar hij mee bezig is, en er goed in is! En dat voelt de hond op zijn beurt ook weer. Zijn begeleider heeft vertrouwen in hem, en daarom vertrouwt de hond er steeds meer op dat hij het kan en mag doen zonder hulp. Zijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen! En daar heeft hij in het dagelijks leven ook weer veel profijt van.